Grote steden willen regie over inburgering terug

UTRECHT - Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag willen dat gemeenten de regie terug krijgen over het inburgeringsproces. De vier grote steden (G4) zeggen dat maatwerk nodig is om de integratie in goede banen te leiden.
Dinsdag kwam de Rekenkamer met een rapport waaruit blijkt dat het huidige inburgeringsbeleid tekort schiet. De G4 is het met die conclusie eens en heeft al eerder zorgen geuit over de lagere deelname aan inburgeringscursussen en de lagere slagingspercentages.
"Gemeenten kunnen inburgeraars niet stimuleren, aanspreken of ondersteunen. Uit ervaring voor 2013 is gebleken dat dit wel nodig is." De steden pleiten daarom voor een nieuw systeem waarbij de regie bij de gemeenten ligt.

UTRECHT

Wethouder Kies Diepeveen is het ook eens met de Rekenkamer. "Daarom roep ik het volgend kabinet ook op hier lering uit te trekken, de conclusies ter harte te nemen en ermee aan de slag te gaan", aldus de wethouder in een schriftelijke reactie.
Volgens Diepeveen ontbreken er op landelijk niveau praktische stappen in de integratie. Hij noemt Plan Einstein als goed voorbeeld in Utrecht. Daarbij wonen jongeren en asielzoekers op één locatie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.