RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Q-koortspatiënt: "We zijn aan ons lot overgelaten"

1/2
WIJK BIJ DUURSTEDE -

Het is vandaag een spannende dag voor zo'n driehonderd Q-koortspatiŽnten. De rechter doet uitspraak in de zaak die patiŽnten aanspanden tegen de staat. Ze vinden dat de overheid schuldig is aan hun ziekte doordat veel te lang is gewacht met maatregelen.

De Q-koortsepidemie woedde van 2007 tot 2010 in ons land en verspreidde zich via besmette geitenhouderijen. Brigitte Bos-Van Nieuwland uit Wijk bij Duurstede ondervindt de gevolgen ervan nog elke dag aan den lijve. Zeven jaar geleden raakte ze besmet met Q-koorts.

"We waren bij mijn moeder en de hond moest uitgelaten worden", vertelt Brigitte. "Het was een kwestie van het inademen van de lucht." Zes weken later kreeg ze ernstige hoofdpijn. "Het leek een beetje op migraine, maar dan met alles erop en eraan."


VERMOEIDHEID

Brigitte moest een week plat, herstelde een beetje, maar daarna sloeg het lot alsnog toe. "Ik kon niet meer uit. Sindsdien ben ik dag in dag uit vermoeid, heb ik altijd hoofd- en spierpijn en ben ik de hele dag misselijk."

Simpele handelingen waren inmiddels ook een hele opgave geworden. "Een zak spruitjes schoonmaken gaat niet in ťťn keer, dan verkrampen mijn handen en moet ik eerst ontspannen voordat ik weer verder kan."


DIAGNOSE

Na Pinksteren besloot de man van Brigitte de huisarts te bellen. "Die kwam meteen in actie. Hij wist toen nog niets specifieks over Q-koorts, heeft zich toen ingelezen en daarna ben ik direct aan de medicatie gegaan. Uit een bloedonderzoek bleek toen dat ik Q-koorts had."

Het vooruitzicht zag er destijds gunstiger uit dan vandaag de dag. "Zeven jaar geleden was het idee dat als het binnen een half jaar niet over is, dat je er zo'n twee tot vijf jaar mee zou rondlopen. Dat is inmiddels bijgesteld naar tien tot vijftien jaar."


HOOP

Brigitte hoopt dat de Q-koortspatiŽnten vandaag in het gelijk worden gesteld. "Maar ik vrees toch dat dit niet gebeurt, anders hadden we zeven jaar geleden al gelijk gekregen. Ik vind wťl dat wij als Q-koortspatiŽnten een statement moeten maken. We zijn in de steek gelaten door de regering, dus dit mag niet vergeten worden. Voor de toekomst is deze uitspraak dus belangrijk."

Echt boos is Brigitte niet. "Het voelt eerder als verdrietig dan boos, gewoon omdat je aan je lot overgelaten wordt", besluit ze haar verhaal.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -