Brandweer in regio Utrecht kost 64 euro per persoon

PROVINCIE UTRECHT - De veiligheidsregio Utrecht heeft op de regio Rotterdam-Rijnmond na de duurste brandweer van Nederland. Dat blijkt uit gegevens die het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft gepubliceerd.
De korpsen in Midden-Nederland gaven in 2015 samen 81 miljoen euro uit. Alleen rond Rotterdam kost brandweer en rampenbestrijding meer geld: 89 miljoen euro. Volgens het CBS is het waarborgen van veiligheid duurder in dichtbevolkt, stedelijk gebied, waar meer huizen, meer fabrieken en meer kantoren zijn. "Daar is vaker kans dat er iets aan de hand is, zoals brand of stormschade. Dan is er ook meer professioneel personeel nodig en dat verhoogt de kosten."
De 25 veiligheidsregio's in Nederland worden voor een deel door de landelijke overheid betaald, maar de belangrijkste geldstroom komt van de gemeenten, zegt het CBS. In totaal betaalden die in 2015 1,057 miljard euro aan de brandweer. Dat is 63 euro per hoofd van de bevolking. Inwoners van de provincie Utrecht waren één euro per persoon meer kwijt.
De afgelopen vijf jaar zijn de totale kosten van de brandweer met 6 procent gedaald. Het totaalbedrag ligt nog wel hoger dan tien jaar geleden, toen er 725 miljoen euro werd uitgegeven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.