Dakloze arrestant Amersfoort overleden, agent verdacht

AMERSFOORT - Een 68-jarige arrestant zonder woon- of verblijfplaats is overleden na een duw door een agent. Het incident gebeurde in Amersfoort. De agent wordt verdacht van dood door schuld.
De man werd dinsdagavond 17 januari opgepakt wegens openbare dronkenschap bij het Smallepad. Hij werd meegenomen naar het bureau in Amersfoort en omdat hij niet meewerkte kreeg hij een duw van de agent. De man viel en raakte gewond aan zijn hoofd.

DOOD DOOR SCHULD

De gewonde arrestant werd naar het ziekenhuis gebracht en daar is hij woensdag overleden. De Rijksrecherche was al een onderzoek naar de duw begonnen. Nu de arrestant is komen te overlijden, is de verdenking tegen de agent uitgebreid naar dood door schuld.
De politie Amersfoort zegt op Facebook dat de dood van de arrestant hard is aangekomen bij de betrokken collega's. Het korps heeft condoleances overgebracht aan de nabestaanden en zegt dat de agenten volledig meewerken aan het onderzoek naar de dood van de man.
De agent krijgt steun uit de Amersfoortse politiek. CDA-raadslid Ben van Koningsveld hoopt dat rechters de agent niets ten laste leggen, zo schrijft hij op Twitter: "Please rechters denk na. Is voornamelijk verantwoordelijkheid van stomdronken of overdosis nemende arrestant."

BERTUS

De dakloze is de tweede dode in Amersfoort na een arrestatie in korte tijd. Eerder overleed de 30-jarige Bertus de Man uit Nijkerk nadat hij in Amersfoort was aangehouden. Volgens de familie van De Man is zijn dood te wijten aan een
door de politie.
Volgens de forensisch patholoog van het Openbaar Ministerie is De Man echter overleden aan een cocaïnevergiftiging. De familie gelooft de onderzoeksresultaten niet en heeft een contra-expertise laten uitvoeren. De resultaten daarvan worden binnenkort verwacht.