RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Imam AlFitrah: Meer vertrouwen in elkaar

UTRECHT - "Misschien moeten we meer aan tafel zitten met elkaar." Dat zei imam Suhayb Salem van de omstreden moskee AlFitrah donderdagmiddag tegen Utrechtse raadsleden. Hij sprak met de politici in het gemeentehuis over een kritisch rapport over de onderwijsafdeling van zijn moskee.

In een rapport van het Verwey-Jonkerinstituut staat dat de moskee in Overvecht kinderen leert om met hun rug naar de samenleving te staan. Salem bestrijdt de kritiek van de onderzoekers. "Vaak worden er appels met ananas vergelijken, niet eens met peer." Volgens hem is het anders als moslims andere moslims aanspreken, omdat ze handelen vanuit dezelfde geloofsovertuiging.

Salem hield de raadsleden ook voor dat ze meer vertrouwen moeten hebben en minder moeten luisteren naar wat de media zegt. "We moeten meer met elkaar communiceren." Hij verwees naar een gesprek dat de politici eerder met hem hadden en volgens Salem verliep dat prima.


FACEBOOK

Raadslid Marleen Haage van de PvdA zet nuances bij het gesprek in het gemeentehuis. Ze zag een heel andere imam dan die ze kende van teksten op Facebook: Salem kwam bij haar rustig en redelijk over, maar op Facebook laat hij een ander, veel radicaler, beeld zien.

Haage vindt het ernstig dat kinderen alleen wordt geleerd om te gaan met andere moslims. En misschien is het erger dan de onderzoekers hebben kunnen achterhalen. Bij alle gesprekken blijkt iemand van het moskeebestuur te hebben gezeten.

De PvdA zegt dat een van de oplossingen kan zijn om huiswerkbegeleiding goedkoper te maken. Dan zouden ouders kinderen minder snel naar onderwijsinstituten van moskeeŽn sturen.

Donderdagavond praat de gemeenteraad met het college van B en W over het rapport van het Verwey-Jonkerinstituut.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Lees ook
Nieuwsoverzicht