De Bilt kiest tijdens fel debat voor klein zwembad

DE BILT - De Bilt kiest voor de bouw van een klein zwembad. Dat bleek donderdag tijdens een debat over de heikele kwestie. Met een krappe meerderheid van 14 van de 27 stemmen ging de gemeenteraad akkoord met de bouwplannen. De discussie leidde ook tot een fel debat over de positie van het college en de verantwoordelijk wethouder.
De komst van het nieuwe zwembad is al jarenlang een heet hangijzer in De Bilt. Het huidige zwembad is verouderd en toe aan een opknapbeurt of vervanging. Maar de gemeente kiest nu definitief voor het kleinere zwembad, omdat een grotere variant financieel niet haalbaar zou zijn.

MOTIE VAN WANTROUWEN

Wethouder Rost van Tonningen overleefde tijdens het debat ternauwernood een motie van wantrouwen. Tegenover de gemeenteraad maakte hij uitgebreid excuses voor het bewust achterhouden van informatie in het dossier. Nieuwe financiële berekeningen over de zwembadplannen zou Rost van Tonningen niet snel genoeg hebben doorgegeven.
De lokale partij Bilts Belang diende daarom een motie van wantrouwen in. Dertien raadsleden schaarden zich achter die motie, de veertien anderen vonden dat Rost van Tonningen na zijn excuses nog een tweede kans verdient.

SPIJT

"Het spijt mij in hoge mate", zei de wethouder ten overstaan van de gemeenteraad. "Ik kan op dit moment niet bewijzen dat ik zo'n fout niet nogmaals zal maken."
"Ik dacht dat het menselijk is in het algemeen om ook fouten te kunnen en durven maken, zeker als je in een dergelijke portefeuille je uiterste best doet om zo snel mogelijk vooruit te komen."
Eerder sneuvelden twee andere wethouders op het onderwerp. Rost van Tonningen is pas sinds oktober in functie.

BRANDENBURG

De huidige bouwplannen van de gemeente zijn volgens Brandenburg, één van de grootste waterpoloclubs van Nederland, onvoldoende. Het bad zou te klein worden. Dat betekent dat de vereniging fors moet inkrimpen of moet uitwijken naar een ander wedstrijdbad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.