RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Gemeente Utrecht wil verder onderzoek naar AlFitrah-moskee

1/2
UTRECHT - De gemeente Utrecht wil verder onderzoek doen naar de AlFitrah-moskee in Overvecht. Dat zei burgemeester Van Zanen donderdagavond tijdens het debat over het rapport van het Verwey-Jonker Instituut naar het pedagogisch klimaat in de moskee.

Uit dat rapport blijkt onder meer dat het moskee-onderwijs zeer strikt op de eigen islamitische identiteit is gericht en dat vindt de raad een slechte zaak. De raadsleden maken zich grote zorgen over de uitkomsten van het onderzoek. Donderdagmiddag zijn ze door de onderzoekers en ook door de imam verder geÔnformeerd over de gang van zaken bij de koranschool van de AlFitrah-moskee.


ZORGEN

Queeny Rajkowski van de VVD is er nog niet gerust op. "De vrijheid van godsdienst dat vinden wij een groot goed, maar dat betekent niet dat een godsdienst, welke dan ook, boven de wet staat. En dat is waar het wringt. Hoe ze bij AlFitrah de kinderen leren omgaan met het leven hier is, dat je wel Nederlander bent, maar je moslim-identiteit gaat daar boven."

Bijna alle raadsleden vragen zich af of ze wel weten wat ze moeten weten over de gang van zaken bij de moskee. De partijen willen dat de burgemeester verder onderzoek laat doen. Het rapport van het Verwey-Jonker Instituut geeft een beperkt beeld, omdat het alleen over de Koranschool gaat.


ORTHODOX

De PvdA pleit zou het liefst zien dat ouders hun kinderen niet naar de koranschool sturen, zo zegt Marleen Haage: "Nee niet naar deze moskeeschool, omdat ik denk dat deze orthodoxe wijze van religie die zij aanleren aan de kinderen, dat dat niet goed is voor succes later in onze samenleving van diezelfde kinderen."

Burgemeester Jan van Zanen zegt toe verder onderzoek te willen doen. Hij wil dat samen met experts doen uit Den Haag, van onder meer de Taskforce Radicalisering. Ook blijft hij in gesprek met het moskeebestuur van AlFitrah en heeft hij van hen een plan van aanpak gevraagd. Deze heeft hij nog niet van hen ontvangen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht