Oppositie woedend over zwembadbesluit De Bilt

DE BILT - Bij de oppositiepartijen in De Bilt leeft grote onvrede over het besluit afgelopen donderdag om een klein in plaats van een groot zwembad te bouwen in de gemeente. Bilts Belang, ChristenUnie, Forza, PvdA, SGP, SP en VVD benadrukken in een gezamenlijke verklaring dat ze het vertrouwen in zowel wethouder Rost van Tonningen als in het college hebben verloren.
Forza noemt de gang van zaken "stuitend". Het college heeft de raad volgens de partij onjuist en onvolledig geïnformeerd. "Er komen nog veel schriftelijke vragen van de oppositie, en als die niet afdoende beantwoord worden, sluit ik zelfs een raadsenquête niet uit", laat fractievoorzitter Peter Schlamilch weten.
De ChristenUnie vindt dat de transparantie en participatie waar het college zich op laat voorstaan "heel erg ver zoek" zijn. De PvdA zegt dat de coalitiepartijen alles doelbewust hebben doorgedrukt en noemt het een schande dat "met de kleinst mogelijke meerderheid is gekozen voor een te klein bad dat niet voldoet aan de gebruikerswensen."
De VVD stelt dat er bewust is gerommeld met cijfers en informatie en vindt het onbegrijpelijk dat een motie van wantrouwen tegen wethouder Rost van Tonningen donderdag niet werd gesteund door de overige collegeleden. "Daarmee is het hele college formeel medeplichtig aan het achterhouden van informatie", aldus de VVD.

TERUGLOPEND ZWEMBADBEZOEK

Coalitiepartij D66 verdedigt het besluit door te wijzen op het teruglopende zwembadbezoek. Volgens de partij zouden de huidige bezoekersaantallen moeten verdrievoudigen om het bad doelmatig te kunnen exploiteren. D66 vindt het onverantwoord om de concurrentie aan te gaan met zwembaden die relatief dicht in de buurt liggen, zoals Dijnselburg in Zeist en Krommerijn in Utrecht.
De partij wijst verder op het ongemak van een groter bad voor omwonenden. Die zouden niet zitten te wachten op een groot zwembad midden in een woonwijk.

SLEPENDE KWESTIE

De gemeenteraad koos donderdag met 14 tegen 12 stemmen (één raadslid was afwezig) voor het kleinere zwembad. Een motie van wantrouwen tegen Rost van Tonningen haalde het niet, maar werd door de voltallige oppositie gesteund. De wethouder maakte tijdens het debat excuses aan de raad voor het niet op tijd doorgeven van nieuwe financiële berekeningen over de zwembadplannen.
De discussie over het nieuwe zwembad verdeelt de Biltse gemeentepolitiek al jaren. Eerder sneuvelden twee andere wethouders op het onderwerp. Rost van Tonningen is pas sinds oktober in functie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.