U-OV: "Lijn 78 in Bilthoven wordt te weinig gebruikt"

BILTHOVEN - Busvervoerder U-OV is van plan de nieuwe dienstregeling in Bilthoven aan te passen, omdat er tijdens bepaalde uren te weinig gebruik van wordt gemaakt. Op zondag en in de avonduren vervallen er een aantal haltes.
"Uit onze analyse blijkt dat lijn 78 in de avonduren en op zondag gemiddeld door net meer dan één reiziger per rit wordt gebruikt. Het opheffen van deze tijdelijke uitbreiding creëert ruimte die we inzetten op andere plekken om zo meer mensen beter te kunnen bedienen", zegt U-OV.
Het bedrijf reageert op inwoners die zich zorgen maken over de plannen van U-OV en de provincie. Die willen per 1 juli een nieuwe dienstregeling in Bilthoven. Buslijn 78 wordt 's avonds en op zondag geschrapt. Zaterdag rijdt de bus wel. Ook bus 77 rijdt vanaf 1 juli niet meer door De Leijen.

PETITIE

Volgens Herman Kramer, die een petitie is gestart tegen de nieuwe dienstregeling, gaan mensen daar last van krijgen. "Het betekent met name voor ouderen en mensen met een beperking dat ze gedwongen worden om kilometers te lopen naar vervangend vervoer."
"Dan blijf ik dus gewoon thuis. Dan ga je niet meer", laat de 81-jarige Els de Bouter weten. "Ik moet straks bijna 1,5 kilometer lopen en dan nog door die tunnel. Dat kan ik nooit."
Herman de Kramer heeft inmiddels al meer dan honderd handtekeningen ontvangen. Hij verwacht dat daar de komende maanden nog heel wat bijkomen. Ook de lokale politiek is wakker geschud. Zo heeft GroenLinks al vragen over de nieuwe dienstregeling gesteld aan het college.

VOORSTEL

Volgens U-OV is het nieuwe vervoerplan niet definitief, maar een voorstel. Mocht er heel veel kritiek komen dan worden er mogelijk aanpassingen gedaan. "We zijn juist blij met reacties, sterker nog: we vragen er actief om via onze kanalen en die van de provincie."
"Als de reacties ontvangen via de digitale enquête aanleiding geven om ons voorstel te heroverwegen, dan doen we dat uiteraard."
Opvallend is dat de buswijzigingen in Bilthoven aanvankelijk nog niet in de enquête van de provincie zaten. Inmiddels is dat wel het geval.

U-OV reageert op de zorgen van de inwoners.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.