RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Leraren en badmeesters vervolgd voor verdrinking Salam

RHENEN -

Het Openbaar Ministerie gaat vijf verdachten vervolgen vanwege de verdrinking van Salam (9) in Rhenen. Het Syrische meisje verdronk in september 2015 na het schoolzwemmen in zwembad 't Gastland.

Het OM vervolgt twee leraren en drie badmeesters wegens grove nalatigheid en dood door schuld. Een woordvoerder van het OM zegt dat zij volgens de richtlijnen voor het schoolzwemmen tekort zijn geschoten in de uitvoering van hun taak.

Het slachtoffer, een leerling van de Ericaschool in Rhenen, werd na het schoolzwemmen gevonden op de bodem van het zwembad. Hoe ze daar terechtkwam is niet bekend. Het slachtoffer had nog geen zwemdiploma. Na de zwemles zou Salam nog bij het douchen zijn gezien. Volgens de advocaat van het gezin van Salam had het personeel van het zwembad moeten opletten dat ze niet terugkeerde naar het water.

Het OM was lang bezig met het onderzoek naar haar dood. De strafzaak zal nu zo snel mogelijk beginnen. De uitkomst van het proces is ook van belang voor andere zwembaden en gemeenten. Zij moeten mogelijk hun regels en protocollen aanpassen.


UITZONDERLIJK

Het is heel uitzonderlijk dat zwembadmedewerkers worden vervolgd wegens dood door schuld en grove nalatigheid. Volgens Andrť de Jeu, directeur van Vereniging Sport en Gemeenten, komt het amper voor dat het OM tot vervolging overgaat. Ruim tien jaar geleden deed zich in Nieuwegein een soortgelijk incident voor, waarna schoolzwemprotocollen werden gemaakt. De vereniging Sport en gemeenten is verantwoordelijk voor het opstelling van die protocollen, in samenspraak met het onderwijs, de zwembaden en juridisch deskundigen.

Ongelukken helemaal uitsluiten kan volgens De Jeu niet. "In Nederland wordt jaarlijks meer dan 100 miljoen keer gezwommen. Gelukkig doen zich weinig ongelukken voor. Maar dat ze soms gebeuren is een vaststaand gegeven."
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -