UMC-lab weer open na spermablunder

© Lex van Lieshout, ANP
UTRECHT - Het Utrechtse ziekenhuis meldde eerder dat de kans klein is dat een vrouw zwanger is van de verkeerde man. Toch kan dit niet worden uitgesloten. De helft van de betrokken vrouwen is inmiddels zwanger of zelfs al bevallen. De betrokken paren zijn eerder op de hoogte gesteld en krijgen een DNA-test. Het [link]http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1560563/|nieuws[/link] leidde tot grote onrust onder de betrokken stellen.
PERSOONLIJK
Er zijn 400 mensen geweest die zich hebben gemeld, zegt woordvoerder EricTrinthamer van het UMC. "We hebben iedereen persoonlijk te woord gestaan en iedereen kreeg een persoonlijk verhaal van zijn of haar gynaecoloog."
Met de 26 paren "die in de risicogroep zitten" is het ziekenhuis volgens Trinthamer intensief in gesprek. "We zijn met ieder stel afzonderlijk aan het kijken wat de beste oplossing is."
ONDERZOEK
Op dit moment is het UMC bezig met intern onderzoek waarin wordt bekeken of de procedures die het ziekenhuis volgt, goed zijn of misschien anders moeten. Trinthamer zegt dat het lab woensdag op halve kracht van start gaat. "Dat houdt in dat we met dubbele bemanning hetzelfde werk gaan doen. We deden voor de fout al veel onderdelen met twee man sterk, maar niet alles. De komende periode checken we dus wel alles dubbel, volgens het vier ogenprincipe."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.