Demonstraties in Utrecht rustig verlopen

UTRECHT - De demonstraties in Utrecht van Pegida en Utrecht Bekent Kleur zijn zondag rustig verlopen. Wel werd voorafgaand aan de betogingen Pegida-voorman Edwin Wagensveld gearresteerd.
Wagensveld werd al vroeg in de middag aangehouden op het Janskerkhof. Volgens een woordvoerder van de politie is hij gearresteerd omdat hij zich op een plek bevond waar hij niet mocht demonstreren. "Hij was op het Janskerkhof een statement aan het maken richting diverse media. Dat mag niet, we hebben hem daarom even meegenomen", aldus de woordvoerder.

PEGIDA

Pegida wilde zondag voor derde keer in Utrecht demonstreren, maar de extreem-rechtse organisatie kreeg van de gemeente
voor een mars door de binnenstad. Op de aangewezen locatie, in het Moreelsepark, waren zondagmiddag maar een handjevol betogers. Pegida had zijn aanhangers opgeroepen niet meer naar Utrecht te komen. In plaats daarvan was er een stil protest met paspoppen en protestborden.

TEGENDEMONSTRATIE

Bij de tegendemonstratie op het Jansveld was het drukker. Enkele tientallen mensen bezochten de bijeenkomst van
. Er was muziek en er waren spandoeken opgehangen met de boodschap: "Racisme is haat". Volgens ooggetuigen verliep de demonstratie grotendeels in een ontspannen en vriendelijke sfeer. Wel was er nog even onenigheid tussen het Utrechtse PvdA-raadslid Bouchra Dibi en leden van het Anarchistisch Kollektief Utrecht. Het raadslid werd tijdens haar toespraak door de betogers uitgejouwd.
De organisatie van Utrecht Bekent Kleur had op last van de gemeente de begintijd van de demonstratie aangepast. Die was aanvankelijk 13.00 uur. Dat werd 15.00 uur, tegelijk met de aangekondigde Pegida-demonstratie, om onrust te voorkomen.

POLITIE

Eerdere Pegida-demonstraties op het Vredenburg en het Hogelandsepark leidden tot confrontaties met linkse activisten en een massale politie-inzet. Ook zondag was er veel politie op de been in Utrecht. De ME reed zondag al vroeg rond in busjes, politiepaarden liepen door de winkelstraten en agenten fietsten heen en weer door de binnenstad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.