Utrechters in beroep tegen verbreding A27

UTRECHT - De Kerngroep Ring Utrecht, die bestaat uit natuur- en milieuorganisaties en inwoners van Utrecht, stapt naar de Raad van State om de verbreding van de snelwegen A12 en A27 tegen te houden. Ook laat de groep onderzoeken of de geschatte kosten van 1,2 miljard euro wel opwegen tegen de baten van de verbreding.
Al eerder was duidelijk dat de actievoerders met een crowdfundingsactie voldoende geld hadden binnengehaald voor een procedure en nieuw onderzoek naar nut en noodzaak van de verbreding. Met het geld van de bijna 1500 donateurs worden dezelfde onderzoekers ingehuurd die Schultz ook al eens om een rapport over de A12 vroeg. De milieu-actiegroep Mobilisation for the Environment (MOB) is ingehuurd voor het voeren van de procedures.
Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur besloot in december definitief dat de A27 en de A12 verbreed moeten worden om een einde te maken aan de dagelijkse files bij Utrecht. De A27 wordt verbreed naar tweemaal zeven rijstroken.
Tegen het plan, waarvoor een strook van het bos bij Amelisweerd moet worden gekapt, bestaat in Utrecht veel bezwaar. Politieke partijen in de stad noemen het besluit duur, ongewenst en "een historische vergissing". De Utrechtse gemeenteraad overweegt een eigen procedure te starten.
Als de hoogste bestuursrechter de bezwaren van tafel veegt, gaan de werkzaamheden voor de verbreding van de snelwegen in 2018 van start. Het karwei moet dan in 2026 klaar zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.