RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Op zoek naar de oudste putdeksel van Utrecht

1/2
PROVINCIE UTRECHT - We zijn niets kwijt, maar we zijn toch op zoek. RTV Utrecht probeert de oudste putdeksel van de provincie te vinden. Kijkt u de komende dagen ook eens omlaag, want daar is heel veel te zien.

Putdeksels zijn er in allerlei soorten en maten. Op veel exemplaren staat een tekst en soms ook de naam van de gemeente die ze gelegd heeft, vaak met een jaartal.


CODES

Tegenwoordig staat er geen plaatsnaam en jaartal meer op kolken en putdeksels. Er staan wel codes op, want van elke deksel moet je terug kunnen vinden door wie hij gemaakt is en wanneer dat is gebeurd. Dat heet een batchcode.


KOSTENBESPARING

Het verdwijnen van de naam en het jaartal heeft waarschijnlijk vooral te maken met kostenbesparing. Zo hoeven deksels niet meer apart gemaakt te worden voor een gemeente. In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn ligt nog wel een putdeksel met naam en datum. Die is er zeventien jaar geleden neergelegd.


OUDSTE

Putdeksels of kolken worden meestal hergebruikt als er een nieuwe straat wordt aangelegd. Er zijn genoeg exemplaren te vinden uit de jaren veertig of vijftig. De oudste die onze verslaggever Marc van Rossum du Chattel in de stad Utrecht heeft gevonden komt uit 1939 en ligt onder de Dom bij Flora's Hof.

Maar of dit ook de oudste putdeksel van de provincie Utrecht is, vragen wij ons sterk af. Kent u een oudere? Maak een foto en post hem op onze Facebookpagina of mail hem naar nieuws@rtvutrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht