Serieverkrachter Gerard T. 16 jaar de cel in

UTRECHT/ARNHEM - Nieuwegeiner Gerard T. krijgt opnieuw een gevangenisstraf van 16 jaar in de Utrechtse serieverkrachtingszaak. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem bepaald in de beroepszaak over de verkrachtingen in en om Utrecht.
Tegen Gerard T. was 16 jaar geëist en die straf kreeg hij eerder ook al van de rechtbank in Utrecht. Het hof meent dat T. niet in aanmerking komt voor strafvermindering, omdat er vrees is voor herhaling en omdat hij nergens aan mee wil werken. Hij is alleen naar zittingen gekomen als dat verplicht was en hield dan steeds zijn mond dicht, wat het hof hem zeer kwalijk neemt. T. was ook nu niet bij de uitspraak.

GEEN VERANTWOORDELIJKHEID

Volgens de rechter stelt T. nog altijd zijn eigen belang boven dat van zijn slachtoffers. "Hij nam geen verantwoordelijkheid en gaf geen openheid van zaken. Maar de vrouwen hebben nog altijd last van de verkrachtingen. Levens zijn blijvend ontwricht."
Het hof legde T. de maximale straf ook weer op vanwege "de ernst van de feiten". Volgens het hof heeft hij zijn slachtoffers, van wie er twee nog minderjarig waren, onderworpen aan "ingrijpende seksuele en gewelddadige handelingen, die vele malen zijn herhaald." Hij handelde niet in een opwelling, aldus het hof, maar was uit op seks.
Verder is er gezien de leeftijd van de verdachte, 53 jaar, nog altijd kans op herhaling. Het hof acht het daarom van essentieel belang dat T. "uit preventief oogpunt langdurig uit de samenleving wordt verwijderd."
De man moet aan een slachtoffer dat daarom had gevraagd een schadevergoeding van ruim 35.000 euro betalen.

GEBREK AAN GEWETEN

In de
van de zaak legde de rechtbank in Utrecht T. al de maximale straf op voor drie verkrachtingen in 1995 en een in 2001. De rechter sprak destijds van een volstrekt gebrek aan geweten.
De verkrachtingen in en om Utrecht hielden de stad jarenlang in de greep. De slachtoffers waren steevast jonge vrouwen en omdat veel zaken rond De Uithof speelden was de veiligheid van vrouwelijke studenten in die periode een grote zorg.
In juli 2014 liep Gerard T. plotseling tegen de lamp als waarschijnlijke dader van de verkrachtingen. Dat gebeurde toen hij dna moest afstaan vanwege een fietsendiefstal.

Uitspraak van het hof in de zaak Gerard T.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.