RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Woerden schiet tientallen kerkhofkonijnen af

1/4
WOERDEN - Ze beschadigen grafstenen, vreten bloemstukken kapot en ploegen het kerkhof om door het graven van holletjes. Zeker dertig konijnen zorgen al meer dan twee jaar voor overlast op begraafplaats Rijnhof in Woerden.

Een specialiseerd bedrijf schiet ze in de schemering af. "Ik heb er inmiddels zo'n twintig gedood", laat jager Johan Stoelwinder weten.

Eerder pogingen van de gemeente om de knaagdieren te verjagen zijn niet gelukt. "We hebben alles al geprobeerd", zegt woordvoerder Gerold Borsdom van de gemeente Woerden. "We hebben fretten ingezet om de konijnen uit de holen te jagen en dan te vangen, we hebben roofvogels ingezet, maar het is niet gelukt."


ONGEPAST

Het afschieten van de dieren was niet de eerste optie, omdat Rijnhof daarvoor gesloten moet worden. Ook vond Woerden schieten op een begraafplaats ongepast, maar nabestaanden en bezoekers van Rijnhof willen dat er iets gebeurt. Daarom is nu een jager ingezet.

"Ik gebruik een .22 kaliber, dat is een licht kaliber dat veel voor beheer- en schadebestrijding wordt gebruikt. Ik probeer het konijn in het hoofd of de borststreek, waar het hart zich bevindt, te raken. Zodoende wordt het konijntje direct gedood door het kogeltje." Volgende week komt de jager nog eens terug om de laatste konijnen af te schieten.


GEEN ZIN

De gemeente zoekt nog naar oplossingen om problemen met konijnen in de toekomst te voorkomen. Hekken rondom de begraafplaats neerzetten heeft geen zin, omdat de konijnen daar omheen graven.

Ook het uitzetten van marters, op andere grafvelden in het land gebeurt, geniet niet de voorkeur. Als de konijnen verdwenen zijn, rukken ze op naar bewoond gebied waarbij de kans groot is dat ze konijnen die als huisdieren gehouden worden aanvallen.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht