Lekdijk wordt voor honderden miljoenen versterkt

WIJK BIJ DUURSTEDE - De grootschalige versterking van de Lekdijk in onze provincie gaat een nieuwe fase in. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gaat de komende weken in kaart brengen waar de dijk precies aangepakt moet worden en op welke manier dat moet gebeuren.
De Lekdijk beschermt een groot deel van de Randstad tegen overstroming. Omdat een hoger waterpeil als gevolg van klimaatverandering de dijken zwakker heeft gemaakt, is versterking van de dijk daarom hard nodig.

LANGDURIGE DRUK

"We willen de dijken voorbereiden op de toekomst", vertelt dijkgraaf Patrick Poelmann van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. "Qua waterpeil voldoet de Lekdijk, maar qua sterkte niet. Als het water hoog staat, drukt het namelijk langdurig tegen de dijkwanden en dat betekent dat de dijk dit moet weerstaan."
In totaal wordt er 53 kilometer aan dijk verstevigd. Het gaat om het stuk tussen Schoonhoven en Amerongen. Vorig jaar startte het waterschap al met een onderzoek naar de veiligheid van de dijkwanden.

WERKZAAMHEDEN

Voor de versteviging worden er onder meer damwanden geplaatst die ervoor moeten zorgen dat er geen water meer onder de dijken door komt. "Maar we gaan ook werken met innovatieve oplossingen, zoals het gebruik van geo-textiel. Deze stof gaat waterstromen tegen", aldus de dijkgraaf.
Poelmann verwacht dat de werkzaamheden rond de dijk ingrijpend zullen zijn voor omwonenden. "Gelukkig zijn dat er niet zo veel, maar voor hen organiseren we volgende maand drie bijeenkomsten om hen te informeren. Maar we zullen maximaal met de belangen van omliggende inwoners rekening houden."

KOSTEN

De gehele versteviging van de dijk gaat naar verwachting 300 tot 400 miljoen euro kosten. 90 procent daarvan wordt betaald door het Rijk en het Waterschap vanuit het Hoogwatersbeschermingsprogramma, de overige tien procent betaalt het Waterschap.
Kosten die niet direct met de versteviging van de dijken te maken hebben, komen bij de gemeenten te liggen. Dit zijn Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Nieuwegein, Houten, IJsselstein, Lopik en Krimpenerwaard.

Radio M Utrecht bij de Lekdijk (1)
Radio M Utrecht bij de Lekdijk (2)
Reportage over de dijkversterking
Dronebeelden van de Lek

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.