Schietende broer Overvecht wilde strafblad schoon houden

UTRECHT - De man die vorig jaar mei in de Utrechtse wijk Overvecht meerdere kogels langs zijn broer schoot voelde zich bedreigd door zijn familie. Dat verklaarde de verdachte donderdagmorgen voor de rechtbank. Het OM eist vier jaar cel tegen hem voor poging tot doodslag.
De schietpartij is het gevolg van een langlopende ruzie met meerdere broers en een neef. De verdachte zegt dat hij met een andere broer bij winkelcentrum Overkapel had afgesproken om 5.000 euro in contanten af te leveren. De verdachte zou het bedrag in bewaring hebben gehad.

PANIEK

Nadat hij van de transactie wegfietste kwam hij zijn broer tegen. De verdachte zegt dat hij meerdere keren schoot omdat hij in paniek was geraakt. Hij was bang en dacht te zien dat zijn broer een kalashnikov bij zich had.
Zelf droeg de verdachte een semi-automatisch pistool, omdat hij zich bedreigd voelde. Hoe hij aan het vuurwapen kwam wil hij niet zeggen. Na de schietpartij gooide hij het weg. Het wapen is nooit gevonden. Ook bij zijn broer is geen vuurwapen gevonden.

CRIMINELE ZAKEN

Uit afgetapte gesprekken blijkt dat de verdachte daadwerkelijk door zijn familie werd bedreigd. Het gezin waar hij toe behoort heeft meerdere beschietingen en invallen meegemaakt. De verdachte beweert dat hij afstand wil nemen van de criminaliteit waar zijn broers zich mee bezig zouden houden. Ze zouden hem hebben gevraagd wapens op te slaan en dat weigerde hij. "Als crimineel eindig je in de cel of liggend op straat", zei de verdachte, die zelf geen strafblad heeft. "Ik wil dat niet."
In de rechtszaal verklaarde de verdachte dat hij opzettelijk naast zijn broer had gemikt. Hij zou zijn broer zo alleen hebben willen afschrikken. Na de schoten sloeg hij op de vlucht. De broer belde zelf het alarmnummer 112 om de politie te waarschuwen dat hij werd aangevallen door zijn broer. De verdachte werd later op de avond in De Bilt aangehouden.

DRUGSDEALS

De officier van justitie voert getuigenverklaringen aan die een ander beeld geven. De verdachte zou helemaal niet in paniek zijn geweest en juist achter het schijnbaar ongewapende slachtoffer aan hebben gelopen. Uit telefoongesprekken zou blijken dat beide broers ruzie maakten over drugsdeals. Van noodweer is geen sprake, zegt het OM.
De broer bepleitte in zijn slachtofferverklaring een voorwaardelijke straf, om de verdachte een langdurig verblijf in de cel te besparen. Hij heeft zelf in de gevangenis gezeten: "Dat is de hel." Wel is de broer boos dat de verdachte een vuurwapen tegen zijn eigen broer heeft getrokken. Hij eist 5.000 euro van de verdachte.

KINDERRIJKE WIJK

De officier van justitie neemt het de verdachte kwalijk dat hij de schoten op een mooie zondag in een kinderrijke wijk heeft gelost. Het incident draagt volgens het OM bij aan een gevoel van onveiligheid in Overvecht. Een getuige van de schietpartij heeft verklaard dat hij met zijn gezin uit de wijk wil verhuizen. Zijn kinderen waren net terug van het buitenspelen toen de knallen klonken.
Als voorbereiding op de rechtszaak speelden justitie en de politie de schietpartij eind november na. De reconstructie moest meer duidelijk maken over wat zich precies heeft afgespeeld tussen de strijdende broers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.