Utrecht rouwt om Bruna: "Wij zijn hem heel veel dank verschuldigd"

UTRECHT - De dood van tekenaar Dick Bruna heeft de stad Utrecht ondergedompeld in rouw. "Utrecht verliest een groot ambassadeur. Wij gaan hem enorm missen", zegt burgemeester Van Zanen.
De vlag bij het gemeentehuis hangt vrijdag en zaterdag halfstok. Maandag kunnen mensen een condoleanceregister tekenen op het stadhuis. De beiaardier van de Dom speelt zaterdagochtend enkele bekende liedjes van Nijntje.
Bij de Nijntje-beelden in de stad zijn inmiddels enkele bloemen gelegd. Op social media hebben veel mensen een huilende Nijntje als profielfoto ingesteld.
Van Zanen: "Heel veel kinderen, van over de hele wereld, zijn grootgebracht met onze nijntje en de rest van de familie pluis. Utrecht is Dick Bruna veel dank verschuldigd."

RUTTE

Ook premier Rutte heeft gereageerd op de dood van de geestelijk vader van Nijntje. Hij vindt het nieuws "heel triest" en noemt Bruna een "groot man en groot kunstenaar".
Rutte noemt het werk van Bruna belangrijk Nederlands cultuurgoed. "Natuurlijk ook de grote schilders, maar dit is massacultuur. Zoveel jonge mensen hebben hiernaar gekeken en hiervan genoten."

BOEKHANDEL

De Utrechtse Kinderboekhandel aan de Ganzenmarkt heeft inmiddels extra exemplaren van het boekje 'Nijntje Huilt' besteld. De winkel gaat als eerbetoon aan Bruna de etalage inrichten met zijn belangrijkste werken.

NIJNTJE MUSEUM

Marco Grob, directeur van het Nijntje Museum, noemt het overlijden van Dick Bruna een groot verlies voor de Nederlandse vormgeving. "Maar zijn invloed zal tot ver in de 21e eeuw merkbaar zijn."
"Het Centraal Museum is er trots op dat het jong en oud kennis kan laten maken met zijn werk. Deze erfenis is universeel en blijvend."
Er is inmiddels een digitaal condoleanceregister geopend voor Bruna. Een uitgebreid artikel over het leven en de carrière van Bruna is hier te lezen. De Utrechter werkte bijna zijn hele leven in Utrecht.

Radioverslaggever Liesbeth de Moor interviewt bezoekers van het Nijntje Museum.
Nijntje-fan: "Dit is het eind van een tijdperk."
"Ik zag bloemen bij het Nijntje-beeld liggen, toen wist ik het."
Utrechters reageren geschokt merkte verslaggever Annebelle Schneemann

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.