Eeuwenoude Nieuwegeinse skeletresten van meerdere personen

WOERDEN/NIEUWEGEIN - De skeletresten die begin januari in Nieuwegein zijn gevonden, zijn afkomstig van twee of drie personen. Ook is een los bot gevonden. Ze zijn van mensen uit de Swifterbantcultuur, een volk dat duizenden jaren voor Christus in Nederland leefde.
"De ouderdom van die resten maakt echt wel indruk", zegt archeoloog Helle Molthof over de botten die werden opgegraven op bedrijventerrein Het Klooster. "Je ziet die mensen in de klei liggen en je weet dat ze daar 6000 jaar in de bodem hebben gelegen."
Molthof en haar collega's willen zoveel mogelijk informatie over de lichamen boven water krijgen. Een paar dingen weten ze al. Zo is het waarschijnlijk dat de mensen hebben gewoond aan een riviertje in wat nu Nieuwegein is.
Maar er zijn nog veel mysteries. "De grote verrassing in deze bak met klei is dat er een losse arm ligt", zegt archeoloog Steffen Baetsen. "Dat is een beetje vreemd. Wat daar de precieze oorzaak van is, weten we nog niet."
De komende twee maanden zijn de archeologen nog druk met het blootleggen van de botten. Daarna volgt een nadere analyse.

Eeuwenoude Nieuwegeinse skeletten van twee personen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.