Run op Nijntje-spullen bij Bol.com

UTRECHT - De vraag naar Nijntje-producten is enorm toegenomen sinds het overlijden van tekenaar Dick Bruna. De Utrechtse webwinkel Bol.com zag de verkoop van boeken zelfs met 300 procent stijgen vergeleken met vorige week. De populairste boeken zijn Lieve Oma Pluis, Pim en Wim en Opa en Oma Pluis.
De verkoop van andere Nijntje-producten zoals spelletjes, puzzels en knuffels steeg met ruim 35 procent. "We zien geen significant verschil in aantallen bij de topitems, maar wel in het totaal aantal verkochte Nijntje-artikelen. Ook zien we dat de afgelopen dagen veel vaker op Nijntje is gezocht. Het betreft een stijging van 200 procent", laat een woordvoerder weten.

UITGEVER

De uitgever van de boeken van Bruna wordt overspoeld met berichten. "We krijgen persvragen uit binnen- en buitenland, maar ook veel mensen die condoleances willen overbrengen", zegt directeur Marja Kerkhof van Mercis Publishers.
Het hele oeuvre van Bruna is nog in druk en extra vraag naar boeken is er niet bij de uitgever. "Bruna is een van de weinige auteurs waarvan de boeken die lang geleden geschreven zijn ook nog goed verkopen. Het is niet alsof mensen ineens een vergeten auteur ontdekken. De boeken zijn veel verspreid en op voorraad."

EERBETOON

In Utrecht is de afgelopen dagen
bij de dood van Bruna. Zo speelde FC Utrecht met rouwbanden en werden in de stad bloemen gelegd bij de bekende Nijntje-beelden. Ook klonken er Nijntje-liedjes van het Domtoren-carillon.
De wereldpers besteedde vrijdag en zaterdag ruimschoots aandacht aan de tekenaar. Van The Washington Post tot de Yomiuri Shimbun in Japan. In de Volkskrant brengen vijf illustratoren maandag een mooie hommage aan Bruna. Met prachtige tekeningen eren ze hun inspirator.

VAN ZANEN

In Utrecht is maandagochtend het
voor Bruna geopend. Burgemeester Jan van Zanen was een van de eersten die een boodschap achterliet. "Utrecht verliest een groot ambassadeur. Wij gaan hem enorm missen", liet Van Zanen weten in een reactie op het overlijden van Bruna.
"Ik heb opgeschreven: Rust zacht, lieve Dick. Omdat het gewoon een geweldige tekenaar was natuurlijk. En het is toch wel een gemis voor de stad", zei een bezoekster maandagmorgen tegen RTV Utrecht-verslaggever Jiri Glaap.
Bruna overleed donderdagavond in zijn slaap. Hij is 89 jaar geworden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.