Utrecht heel blij met aangenomen wietwet

UTRECHT - De gemeente Utrecht is zeer blij dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de wietwet. Het voorstel van D66 moet een einde maken aan de praktijk waarbij wiet wel mag worden verkocht in een coffeeshop, maar niet geteeld of aangevoerd.
Dat is goed nieuws voor Utrecht. De gemeente is groot voorstander van legalisatie van wietteelt. "Een doorbraak", noemt wethouder Everhardt het nieuws uit de Tweede Kamer.
Everhardt wil een wietclub oprichten waar de leden samen wiet telen. Ook wil hij toestemming voor een experiment met medische verstrekking van cannabis aan psychiatrische patiënten.
"Waar ik bij de uitwerking voor pleit, is lokaal maatwerk. Dus ruimte voor gemeenten in de nieuwe wet en regelgeving. En daarmee bedoel ik ruimte om zelf lokale experimenten te kunnen ontwerpen."

TE GEK

Utrechter Jan van Piekeren strijdt al jaren voor legalisering van wietteelt. Hij noemt het besluit van de Tweede Kamer "te gek". "Vandaag is de eerste dag van het eind van het gedogen. Daar kunnen we alleen maar heel blij mee zijn."

WIETWET

77 Kamerleden stemden voor de wietwet, 72 tegen. De wietwet heet officieel de 'Wet gesloten coffeeshopketen'. In het aangenomen voorstel staat dat professionele telers die zich aan de voorwaarden houden een ontheffing kunnen krijgen.
Dat voorkomt strafrechtelijke vervolging. Voorstanders van de wet denken dat door de teelt te reguleren criminaliteit zal verminderen.
Met de meerderheid in de Tweede Kamer is de wet er nog niet. In de Eerste Kamer is er nog geen meerderheid. Ook het kabinet is geen voorstander. Over regulering van de wietteelt wordt al jarenlang gediscussieerd.

Wethouder Everhardt: "Vanaf dag 1 als wethouder ben ik hiermee bezig geweest".
Utrechter Jan van Piekeren: "We kunnen alleen maar blij zijn"