Posteractie tegen gescheiden afval inzamelen in Utrecht

UTRECHT - Utrechters in de Vogelenbuurt en Tuinwijk zijn een posteractie gestart tegen het plan van de gemeente om afval op een andere manier in te zamelen. Tientallen buurtbewoners hebben een poster opgehangen waarop het zogenoemde 'nieuwe inzamelen' een verloedering van de buurt wordt genoemd.
Utrecht wil dat woningen drie kliko's krijgen om verschillende soorten afval zoals groente-, fruit- en tuinafval, papier en plastic te scheiden. Voor het restafval plaatst de gemeente ondergrondse containers in de wijk.

VERVUILING

Met name tegen de ondergrondse containers in de wijk komen de buurtcomités in verzet. Zo zou het scheiden van afval structurele vervuilingsproblemen opleveren en treedt er volgens hen verloedering op. Ook vindt de buurt dat er niet voldoende ruimte is voor de containers.
De actiegroep vindt het gescheiden inzamelen van afval daarnaast achterhaald. "Voor het grootste deel van de afvalstroom is het vooraf scheiden niet langer nodig om zinvol hergebruik van grondstoffen mogelijk te maken", aldus de bewoners in een brief aan de buurt.
Tevens hebben de buurtcomités ook kritiek op de kosten voor de aanleg van de ondergrondse containers. In de wijken is al langer kritiek op de nieuwe manier van afval inzamelen. Recent nog werd geklaagd over gedumpte kerstbomen bij afvalverzamelplaatsen. Vorig jaar werd er ook al geklaagd over de plaatsing van containers.

AFVAL SCHEIDEN

Het scheiden van afval is bedoeld om zo veel mogelijk grondstoffen weer opnieuw te gebruiken voor nieuwe producten. Het beleid is onderdeel van het actieprogramma van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.
In 2012 werd al gestart met het scheiden van afval. Het ging toen om een proef in Lunetten. De gemeente was toen positief over het nieuwe inzamelen. Sinds 2015 gaan daarom steeds meer wijken over op de nieuwe manier van afval inzamelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.