UKiest: AOW-leeftijd naar 65 jaar?

PROVINCIE UTRECHT - Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een ware golf aan baby's ter wereld: de babyboomers. Omdat deze mensen nu rond de 70 jaar zijn, vergrijst ons land in rap tempo. Al die ouderen hebben recht op een AOW-uitkering, maar iedereen moet steeds langer doorwerken, omdat het stelsel anders onbetaalbaar wordt.
Stamgast Toni Peroni kijkt hoe het is om tot ver na je 65e te moeten werken. Vanaf 2021 moet iedere Nederlander namelijk tot 67 jaar werken. Toni bezoekt de 69-jarige Otto Smit. Hij werkt nog steeds als receptionist. Is dat nog te doen op die leeftijd?

SALARIS

De AOW wordt bekostigd door het omslagstelsel. De werkenden betalen premie, waar de AOW'ers uitkering van krijgen. Maar doordat steeds meer mensen recht hebben op AOW, drukt de premie flink op het salaris van de werkende Nederlander.
Daar komt bij dat we steeds ouder worden. De levensverwachting is in de afgelopen 50 jaar met 7,4 jaar toegenomen. Als je nu ter wereld komt, wordt je als man gemiddeld 78,8 jaar en als vrouw 82,7 jaar.

65 IS 65

De echte strijder voor de AOW-leeftijd is 50Plus. Zij willen weer terug naar 65 jaar. Ze zeggen dat het verhogen van de AOW-leeftijd werkloosheid in de hand werkt en dat zware beroepen ontzien moeten worden. Ook de SP is het daarmee eens. De socialisten willen de AOW-uitkering ook nog eens met 10% verhogen.
De VVD zegt dat dat voorstel onbetaalbaar is en dat de AOW-leeftijd mee moeten stijgen met de levensverwachting. Groenlinks wil de AOW ook omhoog laten gaan, maar zware beroepen als bouwvakker en metselaar moeten worden ontzien. D66 vindt dat mensen vrij moeten zijn om eerder te stoppen. Maar dan wordt hun maandelijkse uitkering wel lager.
Vrijdag 10 maart is Henk Krol (50Plus) te gast in de studio van UKiest en Radio M Utrecht. Hij reageert dan ook op het verhogen van de AOW-leeftijd.

Stamgast Toni Peroni kijkt hoe het is om ver na je 65e door te werken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.