UKiest: Een bijrol voor het klimaat?

PROVINCIE UTRECHT - Eind 2015 juicht de wereld. In Parijs wordt een historisch akkoord getekend: het klimaatakkoord. Alle grote wereldmachten tekenen voor de aanpak van klimaatproblemen, maar drie maanden later lijken al die afspraken van tafel geveegd te worden. En ook in de verkiezingscampagne zijn hevige regenbuien en extreme hittes geen onderwerp van gesprek.
Dat terwijl uit ons onderzoek blijkt dat u klimaat één van de belangrijkste thema's vindt deze verkiezingen. Daarom zoekt stamgast Toni Peroni uit wat we moeten doen om klaar te zijn voor extreem weer. Bunschoten-Spakenburg kan hoog water aan door een nieuwe flexibele waterkering. Een wereldprimeur.

KRITIEK

Vorige week luidde Nederland nog de noodklok. De ambities van Europa om de klimaatproblemen aan te pakken zijn drastisch teruggeschroefd. En die afspraken van Parijs lijken ook te vervagen. Van de drie drijvende krachten: Amerika, China en de EU, is alleen Peking er nog druk mee bezig.
En ook in ons land is er kritiek. Bedrijven vinden dat er meer aandacht voor moet zijn in de campagnes. Een coalitie van 55 bedrijven, zoals Shell, Siemens, FrieslandCampina en de Rabobank willen in een nieuw kabinet een Minister voor Energie. En er moet ook een klimaatwet komen zodat er duidelijkheid komt voor de lange termijn.

NORMEN EN WAARDEN

De VVD bleek afgelopen week klimaatdoelstellingen door gestreept te hebben in hun programma.. Een klimaatscepticus binnen de partij overtuigde de partij een zin te schrappen waarin staat dat klimaatverandering leidt tot stijgende zeespiegels en hevigere regenbuien.
De rechtsere partijen als de VVD, SGP en de PVV willen niet dat er strengere klimaatwetgeving moet komen, als die ten koste gaat van economische groei. Dat terwijl linkse partijen wel maatregelen willen. Zo wil Groenlinks een hogere belasting op vlees. En D66 wil voor 2025 alle kolencentrales dicht.
Dinsdag 7 maart schuift Kathalijne Buitenweg (nummer 2 van GroenLinks) aan in de studio van UKiest en Radio M Utrecht. Zij reageert dan ook op het klimaatprobleem.

Stamgast Toni Peroni zoekt uit hoe Bunschoten-Spakenburg zich klaarmaakt voor extreem weer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.