Eerste veldleeuweriken gespot in Soesterberg

SOESTERBERG - Met de start van het voorjaar, vliegen ook weer de eerste veldleeuweriken rond. Park Vliegbasis Soesterberg organiseert dit weekend weer de eerste flora- en faunaexcursies van het jaar waarin bezoekers de vogel zelf kunnen horen.
"Als je heel goed kijkt, dan zie je hem", vertelt gids Herman van den Berg. "Hij gaat tot zo'n 150 meter hoogte, dan daalt hij al zingend naar beneden en doet hij opnieuw zijn riedeltje." Volgens de gids is het een manier om de vrouwtjes te lokken.

ZELDZAME VOGEL

Dat er het afgelopen jaar meer dan tweehonderd broedparen rond de vliegbasis waren, is volgens het Utrechts Landschap bijzonder. De veldleeuwerik komt namelijk nog maar op weinig plekken voor in Nederland. Door intensieve landbouw, is het leefgebied van deze vogel de afgelopen jaren flink aangetast.
"Ze vinden geen goed broedgebied meer. Park Vliegbasis Soesterberg is een van de grootste aaneengesloten schraalgraslanden van het land. Er groeien hier meer dan zeshonderd soorten aan kruiden en dat vinden ze heerlijk", aldus Van den Berg.

STRAALJAGERS

Het gebied waarin de veldleeuwerik zich begeeft, is de laatste jaren een oase van rust, terwijl het vroeger juist een drukte van jewelste was vanwege de vliegbasis. Maar volgens Van den Berg trokken de vogels zich daar niets van aan.
"Het terrein is rustig en afgesloten en ze trokken zich niks aan van opstijgende straaljagers. Buiten het vliegen om, was het een hele rustige omgeving." Om de veldleeuwerik te beschermen, is het terrein daarom ook vijf maanden per jaar niet toegankelijk. Deze periode duurt van 15 maart tot 15 augustus.

"Veldleeuwerik naar Soesterberg vanwege de rust"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.