Natuurorganisaties: verkoop legakkers niet

VINKEVEEN - Natuurorganisaties zijn tegen de verkoop van de 44 legakkers in de Vinkeveense plassen. Deze week kondigde het recreatieschap aan dat de smalle eilandjes onder de hamer gaan. Het onderhoud is te duur geworden en daarom moeten ze in handen komen van particulieren.
Daar is de Vereniging Nederlands Cultuur Landschap het absoluut niet mee eens. "De legakkers zijn bezit van ons allemaal. Het is een aaneengesloten gebied van natuurgebieden. Als je daar stukjes van gaat verkopen aan particulieren die eigenlijk maar één reden hebben om het te kopen: namelijk dat ze er op termijn een huisje op neer kunnen zetten en een boot kunnen aanleggen, dan verkwansel je het bezit van ons volk", zegt directeur Jaap Dirkmaat.
De legakkers worden op 18 april geveild. De nieuwe eigenaren worden verplicht het onderhoud van de smalle eilandjes op zich te nemen zodat ze niet wegspoelen in de plas. Er mag niet gebouwd worden op de eilandjes, maar Dirkmaat verwacht dat het op termijn wel gaat gebeuren. "Op de helft van alle legakkers staan al huisjes. Dat is allemaal illegaal begonnen en uiteindelijk gelegaliseerd. De doelstelling van die legakkers is dat het natuur is en geen woonbestemming heeft met bootjes die daar aanleggen."

VERLOEDEREN

Wat Dirkmaat betreft moet het recreatieschap het beheer van de legakkers weer op zich nemen en daar moet de gemeente De Ronde Venen dan maar extra geld voor uittrekken. "Je vindt het belangrijk of niet belangrijk. Het verhaal dat je het gaat redden door de hoogste bieders te gaan zoeken is zo corrupt als wat."
Ook De Groene Venen in Vinkeveen is het niet eens met de verkoop. De natuur- en milieuvereniging is bang dat de legakkers nog verder zullen verloederen als ze verkocht worden aan particulieren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.