Bosresten van 13.000 jaar oud bij Leusden

LEUSDEN - Bij graafwerkzaamheden op het landgoed Den Treek-Henschoten bij Leusden zijn de resten gevonden van een heel oud dennenbos. Dat meldt het radioprogramma Vroege Vogels. De bosresten zijn ongeveer 13.000 jaar oud en stammen uit een relatief warme periode tegen het einde van de laatste ijstijd.
Volgens onderzoekers van de Universiteit Utrecht en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) gaat het om een unieke vondst die ook internationaal van grote wetenschappelijke betekenis is. Op een oppervlakte van een kwart hectare zijn de resten van 160 omgewaaide bomen gevonden. De resten zijn goed bewaard gebleven doordat ze in een veenlaag ingebed zijn geraakt en in korte tijd door verstuivend zand zijn afgedekt.

DWERGBERK

Van alle bomen hebben de onderzoekers monsters genomen. Niet alleen zijn er overblijfselen van dennenbomen gevonden, ook zijn er bladresten aangetroffen van de dwergberk, een struik die nu nog in Scandinavië voorkomt. "De vondst is een grote verrassing. Nu kunnen we voor het eerst voor Nederland heel gedetailleerd de milieueffecten van een snelle en langdurige afkoeling in het klimaat onderzoeken", zei Wim Hoek, fysisch geograaf aan de Universiteit Utrecht, in Vroege Vogels.
Aan het onderzoek werken behalve de Universiteit Utrecht en de RCE ook wetenschappers mee van de Vrije Universiteit, de Universiteit van Amsterdam, TNO-Geologische Dienst en de Stichting RING (die zich bezighoudt met de datering van hout).

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.