Jeugdbendes kosten honderden miljoenen

UTRECHT - Criminele en overlastgevende jeugdgroepen kosten de samenleving elk jaar honderden miljoenen euro's. Dat valt op te maken uit nieuw onderzoek in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie.
Crimineel gedrag, maar ook zorgkosten en uitkeringen zorgen voor een gepeperde rekening. Dat schrijft het AD maandag.
In het onderzoek 'Kostbare vriendschappen' is voor het eerst uitgerekend welke maatschappelijke kosten criminele en overlastgevende jeugdgroepen veroorzaken. Nederland telde in 2014 bijna 200 van deze groepen.

MILJOENEN

Midden-Nederland voert de lijst aan met acht criminele jeugdgroepen. Een groep als deze - met vaak gewelddadige drugsdealers - kost de overheid zo'n 1,9 miljoen euro per jaar.
Ook overlastgevende jeugdgroepen kosten geld, jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen euro. Van deze groepen zijn er dertien actief in Midden-Nederland. Ook zijn er nog 48 hinderlijke jeugdgroepen. Wat zij kosten wordt niet in het onderzoek benoemd. De regio Midden-Nederland had in 2014 de meeste problematische jeugdgroepen blijkt uit de cijfers.

UTRECHT

Volgens burgemeester Van Zanen van Utrecht is niet alleen de gemeente verantwoordelijk voor de aanpak. "De noodzaak van de aanpak van problematische jeugdgroepen is duidelijk. Niet alleen wij, maar ook de betrokken partners, maken de kosten die daar voor nodig zijn."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.