IGZ: Hulpverlening moordenaar Els Borst faalde

BILTHOVEN - De hulpverleners die zich tussen 2011 en 2015 met Bart van U. bezighielden hadden beter hun best moeten doen. Dat staat in een rapport dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg dinsdag uitbrengt.
Bart van U. is tot tbs veroordeeld voor de moord op politica Els Borst in Bilthoven en zijn zus Loïs in Rotterdam. Op 16 maart bepaalt de rechter in hoger beroep of hij ook een celstraf krijgt. IGZ startte een onderzoek, nadat in juni 2015 een vernietigend rapport was verschenen over onder meer de zorgverlening aan Van U.
Van U. die geestelijk niet in orde is liep al langer bij instanties. Hij stond volgens IGZ bekend als een zorgmijder. De meeste hulpverleners die zich met hem bemoeiden hebben zich naar het oordeel van de inspectie aan de regels gehouden. Toch hadden ze meer moeten doen om een compleet beeld van de toestand van Van U. te krijgen.
IGZ zegt dat zorgverleners als het ware 'een foto' zagen, een momentopname, maar dat ze niet naar 'de film' keken. Ze hadden weinig aandacht voor de ontwikkeling van zijn psychische problemen en gebruikten de informatie van de familie niet genoeg. Ook hadden ze beter moeten samenwerken en bij overdrachten na moeten vragen of alles duidelijk was.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.