Raad van State beslist: 100 of 130 km/u op A2?

DE RONDE VENEN/STICHTSE VECHT - Gemeenten en het Rijk ruziën al jaren over de maximumsnelheid op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam en vice versa. De Raad van State doet vandaag uitspraak. Wordt het 100 of 130 kilometer per uur? Dat is de vraag.
De discussie over de maximumsnelheid op de A2 dateert al van 2015. Verkeersminister Schultz van Haegen van de VVD kondigde toen aan dat de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur kon tussen 19.00 en 06.00 uur.

SCHADELIJK

De gemeenten
en
willen terug naar 100 kilometer per uur omdat een verhoging van de maximumsnelheid volgens hen slecht is voor het milieu en de gezondheid van de omwonenden.

AKKOORD

Destijds stemden de gemeenten voor verbreding van de A2 naar vijf banen. Ze voelen zich nu in de maling genomen. Ze gingen namelijk akkoord op voorwaarde dat de maximumsnelheid altijd 100 kilometer per uur zou blijven.
"Het Rijk spiegelde onze inwoners in een prachtige folder voor dat bij de verbreding van de A2 een snelheidsverlaging van 120 naar 100 kilometer per uur nodig was", zegt wethouder Pieter de Groene van Stichtse Vecht. "Maar al binnen acht maanden (na de verbreding, red.) begon het Rijk te morrelen aan hun eigen afspraken."

BEROEP

De gemeente Stichtse Vecht tekende bezwaar aan tegen de verhoging van de snelheid bij de rechter. Maar die oordeelde eind 2015 dat er gewoon 130 kilometer per uur gereden mag blijven worden. Stichtse Vecht ging
tegen dat besluit bij de Raad van State.
Vandaag volgt een definitief oordeel over de snelheid op de A2. Om 10.15 uur is de uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.