Meer energieneutrale huizen na Green Deal

UTRECHT - Minister Kamp van Economische Zaken was woensdag in Utrecht voor de ondertekening van een Green Deal. Die afspraak tussen het Rijk, dertig gemeenten en vijf netbeheerders moet ervoor zorgen dat zoveel mogelijk woningen aardgasvrij worden.
Met de ondertekening van de Green Deal is een eerste concrete stap gezet in de uitwerking van de Energieagenda waarin het kabinet de route schetst naar een CO2-arme samenleving in 2050.

FLAT MET TOEKOMST

Utrecht timmert al goed aan de weg met de energieneutrale
aan de Camera Obscuradreef in Overvecht. Sinds 2016 zijn er in deze flat acht zogenoemde "nul op de meter woningen" waarin mensen een jaar zullen proefwonen. Als de proef slaagt, dan worden alle veertig woningen in de flat energieneutraal.
Arlette Arends van woningcorporatie Mitros legt uit dat de modelwoning niet meer energie verbruikt dan dat hij opwekt. "De energielasten zijn dan ook heel erg laag". De verwarming gaat met aardwarmte en zonnepanelen en de woning is met isolatie kierdicht gemaakt. Uit de proef moet blijken of dat ook echt prettig woont.

AANGENAAM

Emy Spekschoor woont sinds eind december in de Flat met Toekomst en zegt dat de temperatuur in huis "altijd aangenaam is". Een ventilator zorgt ervoor dat de lucht niet al te bedompt raakt.
Ze betaalt alleen voor de huur van de zonnepanelen en het warmtesysteem, zegt ze, en daarmee is ze "eigenlijk zelfvoorzienend". "Voor mij is de proef wel een succes".

Verslaggever Robert-Jan Booij in de nul op de meter woning
Bewoner Emy Spekschoor is tevreden over de woning

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.