"Restwarmte crematie omzetten in elektriciteit"

© RTV Utrecht / Rik Dogger
AMERSFOORT - Het moet mogelijk zijn om de warmte die vrijkomt bij een crematie om te zetten in elektriciteit. Dat zegt Wilco Plaggenborg van Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort. De crematieoven op Rusthof wordt momenteel vernieuwd en Plaggenborg hoopt dat de restwarmte op een duurzame manier gebruikt kan worden.
"Voorheen ging die warmte gewoon de lucht in", zegt Plaggenborg. "We laten momenteel onderzoeken of die restwarmte omgezet kan worden in elektriciteit voor bijvoorbeeld de verlichting op de begraafplaats." In het crematorium van Amersfoort vinden jaarlijks ruim tweeduizend crematies plaats en dat aantal is nog steeds groeiende.

STROOM

Plaggenborg: "In het verleden werd wel eens gezegd dat je met die restwarmte heel Amersfoort-Zuid kon voorzien van stroom, maar dat is niet het geval. Het zou mooi zijn als we het intern zouden kunnen gebruiken."
Amersfoort is hiermee niet uniek. Bij crematoria in Bilthoven (Den en Rust) en Utrecht (Domstede) wordt de restwarmte bijvoorbeeld gebruikt om het pand te verwarmen. Maar het omzetten in energie komt nog niet veel voor.

NIEUWE DEUR

De renovatie van de crematieoven en de aula van Rusthof is begin mei klaar. "Daarna voldoen we aan alle eisen van nu", zegt Plaggenborg. Ook de deur van de crematieoven, waar de kisten doorheen gaan, moest vervangen worden omdat mensen nu breder zijn dan vijftien jaar geleden.
Plaggenborg: "Aan beide kanten komt er nu 7,5 centimeter bij, dat moet voldoende zijn." In de oven wordt het tijdens een crematie 1400 graden.

"Restwarmte crematie omzetten in elektriciteit"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.