Actieplan tegen toenemend aantal autokraken in Utrecht

UTRECHT - Het aantal autokraken in Utrecht neemt sinds drie jaar weer toe, maar de doelstelling is een afname van 25 procent in 2018 ten opzichte van 2011. De gemeente lanceert daarom het Actieplan autokraak.

VIER PIJLERS

Het plan bestaat uit een viersporenaanpak:

1. Het vergroten van de bewustwording en participatie van bewoners. Dit gebeurt via social media, posters, stickers, banieren en tegels volgens de landelijke huisstijl 'Voorkom Autokraak'.

2. Toezicht. De gemeente wil extra toezichthouders en camera's inzetten.

Informeel toezicht door bewonersinitiatieven zoals een WhatsApp-groep of Waaks! worden gestimuleerd.

3. Fysieke maatregelen. Hotspots in de openbare ruimte, zoals winkelcentra

en parkeergarages, worden geschouwd op aantrekkelijkheid voor autokrakers. Er komen 'popnagelacties', waarbij mensen hun kentekenplaat vast kunnen laten zetten.

4. Opsporing. Door middel van software worden alle autokraken in kaart gebracht en kunnen trends en hotspots worden ontdekt. Politie en toezichthouders houden toezicht bij een hotspot. Het bellen van 112 wordt extra gestimuleerd. De politie zal lokauto's blijven inzetten.

WEETJES

Utrecht heeft onderzoek laten doen naar autokraken in de stad. Hieronder de tien belangrijkste weetjes:
1. De meeste autokraken komen voor in Noordwest, waartoe Zuilen en Ondiep behoren, gevolgd door Kanaleneiland en Overvecht.
2. De meeste autokraken worden overdag gepleegd.
3. Volkswagens (1201) en Audi's werden in 2016 het meest gekraakt (906).
4. Het minst populaire automerk onder Utrechtse autokrakers was vorig jaar Citroën (206).
5. De prijzen van ingebouwde navigatiesystemen in Volkswagens en Audi's variëren tussen de 800 en 3000 euro. Ze leveren op de illegale markt nog steeds een aanzienlijk geldbedrag op.
6. Dinsdag is een populaire autokraakdag, zaterdag niet.
7. De meeste autokrakers in Utrecht komen ook uit Utrecht, zijn man en zijn al eerder met politie in aanraking gekomen. Ze zijn gemiddeld 16-26 jaar.
8. Navigatiesystemen, gevolgd door computerapparatuur en kentekenplaten zijn de populairste objecten die gestolen worden. Daarna volgen tassen, brillen en radio-/CD-spelers.
9. In auto's die in parkeervakken langs de 'openbare weg' staan geparkeerd, wordt in totaal het meeste ingebroken.
10. Het aantal autokraken dat zich voltrok in parkeergarages bedraagt 9,5 procent van het totaal.

AUTOKRAKEN UTRECHT

Utrecht is een stad waar sinds jaar en dag relatief veel autokraken worden gepleegd. In het verleden lag het percentage aanzienlijk hoger dan de laatste jaren. Zo telde het aantal aangiften in het jaar 2002: 17889.

TOENAME

Na jarenlange afname van het aantal autokraken in Utrecht van 7422 in 2010 tot 5474 aangiften in 2014, is het vanaf dat jaar weer opgelopen tot 5759 aangiften in 2015. In 2016 zijn er 6007 autokraken geregistreerd.

WIJKEN

Er zijn forse verschillen in het aantal autokraken per wijk. Van het totaal aantal autokraken werd in 2015 28 procent van het totaal in Zuidwest en Noordwest gepleegd, in 2016 bedroeg dit 27 procent. In Overvecht is het aantal autokraken in 2016 met 2 procent afgenomen ten opzichte van 2015.
Relatief nieuwe wijken als Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern maar ook Zuid scoren zowel in 2015 als in 2016 relatief laag ten opzichte van de rest van de stad. Maar in Vleuten-De Meern is het aantal autokraken in 2016 wel met 2 procent toegenomen ten opzichte van 2015. Er is een concentratie van auto-inbraken in de buurten nabij het centrum in Utrecht.

HOTSPOTS

Verder inzoomend blijkt dat er weliswaar hotspots zijn te onderscheiden (zoals enkele parkeergarages, Jaarbeursterrein), maar dat autokraak op heel veel locaties in de stad voorkomt. Volgens de gemeente is het daarom effectiever om autokraak op hotspots per wijk tegen te gaan.

VERPAUPERDE OMGEVING

De 'Broken-Window-theorie' is volgens onderzoek van Bernasco van toepassing op autokraak. Dit houdt in dat een minder verzorgde omgeving laagdrempeliger is voor overlastgevend gedrag en criminaliteit. Meer straatverlichting en goede zichtlijnen verkleinen de kans op autokraak. Bernasco laat ook zien dat daders hun (voormalige) woonbuurten vaak selecteren om misdrijven
Het Actieplan autokraak vindt u hier.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.