Utrechts Landschap werft donateurs voor aankoop vliegbasis

© Marc van der Kort, Utrechts Landschap
SOESTERBERG - Het Utrechts Landschap wil dit jaar de aankoop rond krijgen van Vliegbasis Soesterberg. Het gaat om bijna 400 hectare grond, dat nu in handen is van de provincie.
Het Utrechts Landschap is bezig met een grote campagne om donateurs te werven die geld kunnen schenken voor de aankoop. Directeur Saskia van Dockum is bang dat het gebied wordt volgebouwd, maar er zijn meer redenen om de vliegbasis te willen kopen.

ZELDZAME VOGEL

"Er zit een hele grote populatie veldleeuweriken. Ruim 200 broedparen die zijn aan het verdwijnen en daar hebben we ze nog vanwege de bijzondere omstandigheden. Beschouw die veldleeuwerik maar als een soort icoon voor wat daar verder allemaal aan prachtige natuur is. Dat zouden we heel graag voor de eeuwigheid willen beschermen.
Utrechts Landschap werd opgericht in 1927 en bestaat dit jaar 90 jaar. Volgens de directeur werd de stichting opgericht omdat ze ook toen vreesden voor de bouw. Toen ging het om een geplande villawijk in de bossen bij Maartensdijk.
"Een aantal mensen hebben toen de koppen bij elkaar gestoken. Daar zat onder meer de burgemeester van Amersfoort bij en een wethouder uit Utrecht. Zij hebben toen gezegd; we hebben ook een regionale stichting nodig die zich hiervoor hard gaat maken", aldus Van Dockum.
De organisatie werd toen opgericht met als doel het bevorderen van het behoud van het natuur- en landschapsschoon in de provincie Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.