Corderius in de bres voor leerling die land moet verlaten

AMERSFOORT - Opnieuw springt een school in Amersfoort in de bres voor een leerling die dreigt te worden uitgezet. De 15-jarige Elize, die op het Corderius College zit, heeft acht weken voor haar eindexamens te horen gekregen dat zij met haar ouders terug moet naar Tsjetsjenië.
Elise kwam dinsdag niet op school en zit nu met haar familie in een detentiecentrum. Ze wordt mogelijk binnen twee weken uitgezet.
Klasgenoten zijn aangeslagen, zegt rector Boerma. Er wordt dan ook actie ondernomen. De school doet met hulp van de ChristenUnie een dringend beroep op staatssecretaris Klaas Dijkhoff om te wachten met de uitzetting totdat Elize haar schoolexamen heeft gedaan.
Elize is geboren in Nederland, maar haar ouders niet. Volgens Boerma spreekt Elize goed Nederlands en heeft ze goede cijfers. "We gunnen haar het diploma. We vinden het ontzettend schrijnend dat ze vlak ervoor zou worden uitgezet."
Staatssecretaris Dijkhoff heeft inmiddels toegezegd naar de situatie te kijken. Desnoods zou de tiener eindexamen op een Nederlands consulaat kunnen doen, hoopt de school.
Vorig jaar werd op scholengemeenschap Guido de Brès in Amersfoort een soortgelijke strijd gestreden voor de 17-jarige Eduard, die werd uitgezet. Dat mocht uiteindelijk niet baten.

Rector Boerma over de uitzetting

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.