Rechtszaak tegen Utrechtse jihadstrijder

UTRECHT - Ridvan Öz uit Utrecht moet zich voor de rechter verantwoorden, omdat het Openbaar Ministerie denkt dat hij meedoet aan de gewapende strijd van Islamitische Staat. Op donderdag 23 maart staat hij in Rotterdam met negen andere mannen uit Nederland terecht.
De 21-jarige Öz staat sinds vorig jaar met zijn volledige naam op de nationale terrorismelijst, omdat hij is uitgereisd naar jihadistisch gebied. De overheid heeft hem de toegang tot zijn bankrekeningen en creditcards ontnomen.

TERRORISTISCHE MISDRIJVEN

De tien verdachten worden verdacht van deelname aan een terreurorganisatatie en van het voorbereiden van terroristische misdrijven. Volgens het OM bevinden ze zich nog steeds in het strijdgebied in Syrië of Irak, maar moet duidelijk worden dat de strafzaken tegen uitreizigers desondanks gewoon doorgaan.
"Het OM wil hiermee ook duidelijk maken dat de rechtsstaat geen afscheid heeft genomen van de uitreizigers", schrijft Justitie in een toelichting. "De rechtstaat is op hen van toepassing, of zij nu willen of niet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.