"Leven in de Noordzee beschermen begint op schoolplein"

LOPIKERKAPEL - Kinderen moeten zien wat afval met het leven in de Noordzee doet. Met die missie trekt Fiona van Doorn uit Lopikerkapel langs basisscholen, waar ze unieke videobeelden laat zien die ze zelf heeft geschoten.
Tijdens een vakantie op de Shetland Eilanden ten noorden van Groot Brittanië verloor Fiona haar hart aan de Noordzee. Samen met haar man hoorde ze op de eilandengroep van vissers dat er tientallen orca's rondzwommen voor de kust.
"We geloofden onze oren niet en vroegen een visser of we mee mochten om het met eigen ogen te zien", zegt Fiona. "Wij wisten niet dat die bijzondere walvissen in de Noordzee voorkwamen. Een groot deel van Nederland weet dat ook niet. Daarom bedachten we een plan voor een stichting met lespakketten voor scholieren."

SCHOOLPLEIN

Inmiddels is het stel regelmatig op scholen te vinden om basisscholieren voor te lichten over het beschermen van de zee. "Dat begint al op het schoolplein", zegt Fiona. "Als je het plein en de omgeving schoonhoudt, blijft uiteindelijk ook de zee schoner. Dat willen we de kinderen meegeven."
Fiona gaf vrijdagmorgen les op basisschool Het Vogelnest in Nieuwegein, nota bene de school waar ze zelf ooit les kreeg. Tijdens de les trok ze duikflippers aan en zette ze een duikbril op haar hoofd. Vervolgens nam ze de klas mee op een onderwaterreis aan de hand van unieke beelden die ze in de Noordzee maakte.

ZEELEVEN

Fiona: "We willen de kinderen in het verhaal zuigen. Door ze te laten zien wat afval met het zeeleven doet, is het van belang dat ze zich kunnen verplaatsen in bijvoorbeeld orca's. We laten beelden zien van afval dat in de zee drijft en wat er gebeurt als zeedieren plastic aanzien voor voedsel. Vervolgens gaan ze na de les met een papierprikker de wijk in."
Fiona heeft inmiddels plannen voor een volgende reis om nieuwe lesprogramma's te ontwikkelen. "Deze keer blijven we dichter bij huis", zegt ze. "In de Oosterschelde zwemmen geregeld bruinvissen en zeehonden. We willen ook daar beelden maken en delen met jonge scholieren. Als zij leren hoe ze met afval en de zee om moeten gaan, volgen hopelijk ook de ouders. Dat is ons doel!"

Les in Nieuwegein over schone Noordzee

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.