RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Dood Rinie Mulder en Ondieprellen: 10 jaar geleden

UTRECHT -

Het is zaterdag precies tien jaar geleden dat Rinie Mulder door de politie werd doodgeschoten in het Utrechtse Ondiep. Zijn dood maakte destijds veel emoties los in de volkswijk en leidde uiteindelijk tot grote rellen. Voor Mulders nabestaanden blijven de gebeurtenissen van toen moeilijk te accepteren.

Mulder overleed door een politiekogel. Het fatale schot werd gelost, omdat Mulder met een groot mes op de motoragent zou zijn afgelopen. De politie noemde de gebeurtenis "een nachtmerrie", maar vond dat de politieman correct had gehandeld.


ONDERSTE STEEN

Een rechter oordeelde in 2013 dat de agent uit noodweer handelde en dat de politie geen steken heeft laten vallen. Die was daarom ook niet verplicht om excuses te maken voor de dood van Mulder. Dat vinden de nabestaanden nog steeds moeilijk, zeggen ze tegen RTV Utrecht.

De familie had graag nog met de politieagent gesproken, maar op dat verzoek is hij tot op de dag van vandaag niet ingegaan. De nabestaanden geloven de uitleg van de politie nog steeds niet en hebben er alles aan gedaan om de onderste steen boven te krijgen. Zo is de zaak ook nog voorgelegd aan het Europese Hof.


ME

De dood van Mulder leidde tot langdurige onrust in Ondiep. Zo gooide een boze menigte ruiten in en stak een voormalig politiebureau bij de Amsterdamsestraatweg in brand. De wijk werd uiteindelijk door de ME afgesloten voor mensen die er niet woonden.

RTV Utrecht blikte drie jaar geleden in Na het Nieuws terug op de gebeurtenissen. Verslaggever Dennis van Ommeren spreekt in de documentaire met de zoon en dochter van Mulder en ook met de toenmalige burgemeester Annie Brouwer.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -