Universiteit Utrecht wil huis van schimmel op de maan

UTRECHT - Onderzoekers van de Universiteit Utrecht zijn bezig met de ontwikkeling van een huis van schimmel, dat gebouwd kan worden op de maan. Daarvoor werkt de universiteit samen met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.
Volgens Prof. dr. Han Wösten zijn de schimmels, met voorzorgsmaatregelen, niet onbetrouwbaar. "Zolang het droog is, zal het niet vergaan. Dus dan heeft het dezelfde eigenschap als hout. Maar als het nat wordt, dan vergaat het, net als hout. Dus je kunt het waterafstotend maken."

BAKSTENEN

Er zijn weinig andere opties om huizen te bouwen op de maan, vertelt hij. "Het probleem van huizen bouwen op de maan is dat je dus geen bakstenen naar de maan kunt brengen. Want dat moet dan via een raket. En dat is dus veel te duur."
Daar wilde de ESA een oplossing voor vinden. "Toen heeft men bij de Europese ruimtevaartorganisatie bedacht van, we gaan samenwerken met de Universiteit Utrecht om te kijken of we een heel klein beetje schimmel naar de maan kunnen brengen."

PLANT

De UU wil daarnaast ook voeding voor de schimmels op de maan planten. "De voeding wordt dan een plant. Dus we gaan op de maan een plant kweken. En dat is de snelst groeiende plant die er is, dat is een watervaren."
Ook is er een robot nodig. "Dat is ook een 3D-printer. En die print die pap van schimmel en plant in een vorm van een huis. Dan krijg je een hele stevige constructie. En als het huis dan klaar is, dan kunnen de mensen met een raket naar boven en in huizen van schimmel wonen."
Zondagochtend begint in het Universiteitsmuseum een kindercollege over schimmels.

Prof. dr. Han Wösten over de schimmels

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.