RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Tunnel Maarsbergen komt aan westkant van dorp

1/3
MAARSBERGEN -

De spoortunnel bij Maarsbergen komt buiten het dorp te liggen. De provincie heeft definitief een besluit genomen over een verkeersdiscussie die al sinds 2005 werd gevoerd. Volgens een woordvoerder van de provincie duurt het nog wel zes tot negen jaar voor de tunnel af is.

Het verkeer in Maarsbergen en op de nabijgelegen A12 zorgt al tijden voor overlast. Een spoortunnel moet dat probleem oplossen, maar waar de spoorlijn gekruist moeten worden bleef een dilemma: midden in het dorp of aan de westrand, in de natuur.


GOEDKOOPSTE VARIANT

De gemeente Utrechtse Heuvelrug had de provincie eerder laten weten dat ze een voorkeur heeft voor een route om Maarsbergen heen. Dat is ook de goedkoopste variant.

Maandag werd duidelijk dat acht van de elf partijen in provinciale staten ook voor de zogenoemde Westvariant kiezen. De drie overige partijen wilden een kortere route om het dorpscentrum heen.


NADELEN

Toch kleefden aan alle opties nadelen. Bij de dorpsvariant zou Maarsbergen een tunnelbak midden in het dorp krijgen. De Westvariant buiten de dorpskern hindert bewoners van de Engweg en de Tuindorpweg. Hoe dan ook zouden er mensen teleurgesteld worden, concludeerden de statenleden. "Wij gunnen niemand een provinciale weg in zijn achtertuin", verwoordde gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof het, toen ze zich tot de inwoners van Maarsbergen richtte.

Volgens de provinciepolitici komt met het debat vandaag in ieder geval een eind aan een veel te lange periode van onzekerheid voor de inwoners van Maarsbergen. Statenleden zeiden aan het begin van de vergadering dat het proces rond de besluitvorming te lang heeft geduurd. Dat D66 maandag nog voor een verbeterde Westvariant opteerde wekte dan ook ergernis bij de andere politici.


VIER VARIANTEN

Formeel besloot de provincie maandag over vier varianten. Bij de optie om de tunnel buiten het dorp te bouwen was het in de zogenoemde Westvariant namelijk ook mogelijk om de Tuindorpweg af te sluiten en een bosweg aan te leggen voor autoverkeer naar Maarn. Acht partijen verklaarden maandag dat ze daarvoor kiezen.

De zogenoemde Bos-Beekvariant, de vierde optie, loopt over de bedrijventerreinen van Bos en Van Beek. Ook hiervoor was een bosweg naar Maarn nodig en verkeer naar het centrum van Maarsbergen zou dan over het dak van de tunnel worden geleid. ChristenUnie, SGP en Partij voor de Dieren zagen het meest in deze oplossing. CU-statenlid Arne Schaddelee pleitte daarnaast opnieuw voor een verbinding tussen Maarn en de A12 aan de oostkant, om Maarsbergen nog meer te ontzien.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -