"Vissen in Veenendaalse gracht kunnen wel blijven"

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
VEENENDAAL - Hans van Manen heeft vertrouwen dat er vissen blijven zwemmen in de Brouwersgracht. Ondanks de eis van het ministerie van Economische Zaken dat hij de vorig jaar uitgezette dieren weghaalt.
"De goudwindes kunnen blijven zitten", zegt de Veenendaler in een reactie tegenover RTV Utrecht. Die zouden, in tegenstelling tot de goudvissen, geen bedreiging zijn voor het voortbestaan van andere vissoorten.

EITJES

De eitjes van goudvissen kunnen via een rooster dat in de gracht zit in andere wateren belanden. Als dat gebeurt is dat bedreigend voor het voortbestaan van de kroeskarpers. Daarom trok het 'Platform Stop Invasieve Exoten' aan de bel,
. De vissen die enkele maanden terug in de gloednieuwe gracht zijn gegooid moeten weer weg.
Maar Van Manen heeft nog hoop: "Mogelijk kunnen we het rooster vervangen. Of alleen de goudvissen (80 van de 280, red.) weghalen."
Volgens de Veenendaler trekken de vissen in de Brouwersgracht veel bekijks. "Het is een leuke attractie, op zaterdag komen vaak kinderen kijken. Het was nooit mijn bedoeling iets verkeerds te doen."
De Veenendaalse trompettist Andre Heuvelman gaf maandagochtend een klein concertje bij de gracht om een ode te brengen aan de vissen.

Goudvissen moeten uit de Brouwersgracht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.