Opbouw stembureaus: Renswoude dit jaar weer niet de eerste uitslag

PROVINCIE UTRECHT - Ook in de provincie Utrecht zijn de voorbereidingen op de Tweede-Kamerverkiezingen in volle gang. Zo moet ieder stembureau opgebouwd en ingericht worden en wordt bekeken of de locaties goed toegankelijk zijn.
Renate van den Berge van de gemeente Utrecht zegt dat het plan puzzelstukje voor puzzelstukje in elkaar valt. "Dat betekent dat we twee dagen bezig zijn om alles in te richten en straks donderdag en vrijdag weer twee dagen bezig zijn om het weg te halen."
In Utrecht staan onder meer stemhokjes in scholen, kerken, zwembaden en universteitsgebouwen. In totaal zijn er 180 stembureaus te vinden.

VAN TWEE NAAR DRIE

De situatie in Renswoude, de kleinste gemeente van de provincie, is met 3600 stemgerechtigden heel anders. "Tot 2010 hebben we twee stembureaus gehad", zegt Marcel Jansen namens de gemeente. "Daarna kwamen we met het aantal stemgerechtigden boven een bepaalde grens en gingen we naar drie."
Traditioneel is Renswoude altijd een van de eerste gemeenten die een voorlopige uitslag kunnen melden. Maar sneller dan Schiermonnikoog en Roosendaal gaat de gemeente helaas niet worden, voorspelt Jansen. "Met drie stembureaus moeten we drie totalen bij elkaar optellen. Dat hebben die andere gemeenten niet."

UTRECHT CENTRAAL

Woensdag kan vanaf 7.30 uur gestemd worden. De echte vroege vogels kunnen al een half uur eerder terecht op Utrecht Centraal. U kunt op ieder stembureau in uw eigen gemeente stemmen.

Honderden stemhokjes in provincie Utrecht
Renswoude is er klaar voor
Opbouwen van stembureau in Utrechtse Daalsebuurt
Teamleider: "We bevoorraden 180 locaties met 540 stemhokjes"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.