RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Hoge opkomst in stad Utrecht, VVD lijkt grote winnaar

1/3
PROVINCIE UTRECHT -

De stembureaus zijn gesloten: de opkomst in de stad Utrecht is 83,8 procent, veel meer dan burgemeester Van Zanen hoopte.

Volgens de eerste exitpolls is de VVD de grote winnaar met 31 zetels. D66, CDA en de PVV hebben allen 19 zetels. Het lijkt dus vooral spannend te zijn welke partij de op één na grootste wordt.

Groenlinks heeft er volgens de exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos 16, de SP 14 en de PvdA 9, een historisch laag aantal. ChristenUnie lijkt op 6 uit te komen en de Partij voor de Dieren op 5.

Rond 23.00 uur worden de eerste officiële uitslagen van kleine gemeentes verwacht. Updates daarover ziet u uiteraard op onze website.


DRUKTE

Het landelijke opkomstpercentage wordt geschat op 81 procent. In de stad Utrecht ging volgens de eerste prognose 83,8 procent stemmen. Tot grote tevredenheid van burgemeester Van Zanen. "Ik hoop dat we tenminste die 76 procent halen en ik zou eigenlijk wel naar de 80 willen", zei hij eerder woensdag.

Bij veel Utrechtse stembussen was het 's avonds nog een komen en gaan van stemmers. Op station Baarn leek het de ene keer rustig, maar als er weer een trein aankwam, was het ineens weer druk, meldde verslaggever Anita Sara Nederlof aan het begin van de avond.


VAN ZANEN

Eerder vandaag stemde burgemeester Jan van Zanen zelf op het ROC Midden Nederland aan de Vondellaan in Utrecht. Hij gaf aan goede hoop te hebben dat Utrecht een nog hoger opkomstpercentage haalt dan bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2012. Toen zat de gemeente 2 procent boven het landelijk gemiddelde.


PVDA

De PvdA lijkt de grote verliezer te zijn. Partijvoorzitter Hans Spekman uit Utrecht: "Het is ons blijkbaar niet gelukt om de resultaten die we hebben behaald te laten voelen in het land." De partij zal de komende tijd "het gesprek aangaan met de leden en de kiezers in het land".Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -