RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Deze Utrechters komen in de Tweede Kamer

1/2
PROVINCIE UTRECHT -

Zestien politici uit de provincie Utrecht belanden in de Tweede Kamer. Acht van hen wonen in de stad Utrecht.


EL YASSINI

Goed nieuws is er bijvoorbeeld voor Utrechter Zohair el Yassini van de VVD. Hij staat op plaats 26 op de kieslijst en zijn partij is de grootste met 33 zetels. Hij lijkt verzekerd van een plekje in de Tweede Kamer en dient alvast zijn ontslag als Utrechts statenlid in.

Zijn provincie-ervaring neemt hij mee naar Den Haag, zegt hij tegen RTV Utrecht: "In de politiek denk je in oplossingen, maar je moet ook samenwerken en soms over je schaduw heen kunnen stappen."

Op dit kaartje zijn alle gekozen en niet-gekozen Utrechtse kandidaten te zien.


SP

Ook Nine Kooiman en Maarten Hijink uit Utrecht en Amersfoort lijken welkom in de Tweede Kamer. De SP'ers staan twaalfde en dertiende op de lijst. Hun partij pakt volgens de laatste voorspelling 14 zetels.

Bij de kleinere partijen was het vooral spannend voor Femke Merel Arissen uit Huis ter Heide (Partij voor de Dieren), de Utrechtse Corrie van Brenk van 50PLUS en Veenendaler Roelof Bisschop van de SGP. Zij lijken allen aan de goede kant van de streep te zitten.


NET NIET

Ook vallen sommige kandidaat-Kamerleden uit Utrecht nét buiten de boot. Zo lijkt het erop dat het CDA nét te weinig zetels heeft gehaald om Lenny Geluk-Poortvliet uit Zeist (plek 20) in de Kamer te krijgen.

Matthijs Sienot uit Utrecht komt waarschijnlijk net niet in de Kamer namens D66. En Huib van Essen uit Utrecht valt net buiten de boot namens GroenLinks. De Partij voor de Dieren haalde één zetel te weinig om het Utrechtse raadslid Eva van Esch in de landelijke politiek te krijgen.


UTRECHTERS IN DE KAMER

Dennis Wiersema (VVD, 11) - Utrecht
Zohair el Yassini (VVD, 26) - Utrecht
Hanke Bruins Slot (CDA, 9) - Utrecht
Pia Dijkstra (D66, 4) - Utrecht
Kees Verhoeven (D66, 7) - Amersfoort
Linda Voortman (GL, 4) - Utrecht
Corinne Ellemeet (GL, 7) - Abcoude
Bart Snels (GL, 9) - Utrecht
Nine Kooiman (SP, 12) - Utrecht
Maarten Hijink (SP, 13) - Amersfoort
Gert-Jan Segers (CU, 1) - Hoogland
Carla Dik-Faber (CU, 4) - Veenendaal
Marianne Thieme (PvdD, 1) - Maarssen
Femke Merel Arissen (PvdD, 5) - Huis ter Heide
Corrie van Brenk (50PLUS, 4) - Utrecht
Roelof Bisschop (SGP, 3) - VeenendaalHeb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -