Toch acht jaar cel voor moordenaar Els Borst

DE BILT/BILTHOVEN - Bart van U., de moordenaar van politica Els Borst en zijn zus Loïs, krijgt buiten de eerder opgelegde tbs ook een gevangenisstraf van acht jaar. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald. Van U. was zelf niet bij het vonnis aanwezig. Familieleden van Els Borst en van Loïs en Van U. zelf waren er wel.
Waarom de 41-jarige Van U. de misdrijven pleegde blijft onduidelijk, oordeelt het hof. Hij handelde onder invloed van zijn ziekelijke stoornis, maar dat hij de D66-politica en zijn zus om het leven bracht kan hij daar niet volledig aan toeschrijven. Van U. was zich er bovendien van bewust dat het doden van mensen strafbaar is, aldus de uitspraak.

INDRUKWEKKEND

In een schriftelijke reactie zegt de familie van Bart van U. en zijn vermoorde zus dat "het hof het vonnis op indrukwekkende wijze heeft verwoord." De rechters hebben volgens de reactie zowel de gevoelens van de families van beide slachtoffers als de geschokte rechtsorde meegewogen.
"Twee jaar na de dood van dochter en zus Loïs komt er voorlopig een einde aan een periode die de familie continu heeft bezig gehouden", schrijft de woordvoerder, die toevoegt dat de familie zich ervan bewust is dat na de celstraf nog een lange tbs-behandeling volgt. "Deze afschuwelijke moorden hebben een impact op de familie. Voor hen betekent het levenslang."

ENKEL TBS

In eerste instantie kreeg Van U. enkel tbs met dwangverpleging opgelegd. Het Openbaar Ministerie had ook toen een celstraf geëist en ging daarom in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Rotterdam vorig jaar. Het OM is tevreden met het nieuwe vonnis en hoopt dat die recht doet aan de gevoelens van de nabestaanden, zegt een woordvoerder.
Het OM had in het hoger beroep opnieuw acht jaar onvoorwaardelijk en tbs met dwangverpleging geëist. Daarbovenop eiste het OM deze keer ook nog zes maanden cel voor verboden wapenbezit. Hoewel het hof dat laatste bewezen acht, wordt daar geen straf voor opgelegd.

VERANTWOORDELIJK

De vraag waar het om draaide tijdens het hoger beroep was in hoeverre de geesteszieke Van U. verantwoordelijk voor zijn daden kan worden gehouden. Het OM betoogde dat Van U. weliswaar "sterk verminderd toerekeningsvatbaar is", maar niet volledig ontoerekeningsvatbaar. Het hof kwam, anders dan de rechtbank in Rotterdam, tot dezelfde conclusie.
Tijdens de zitting herhaalde Van U. zijn motief om Borst te doden: hij had op zijn zevende jaar een "goddelijke opdracht" gekregen om degene te doden die verantwoordelijk was voor het euthanasiebeleid in Nederland. Het hof gelooft dat niet en volgt de inschatting van een deskundige dat die herinnering later pas is ingekleurd. Zijn zus Loïs, met wie hij samenwoonde, moest dood omdat ze hem in zijn optiek pestte.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.