Zo stemde Utrecht: VVD in slechts drie gemeentes niet de grootste

PROVINCIE UTRECHT - De VVD van premier Rutte heeft in bijna alle Utrechtse gemeentes de meeste stemmen gehaald. Alleen in de stad Utrecht (D66), Bunschoten (ChristenUnie) en Renswoude (CDA) ging de winst naar een andere partij.
Grote gemeentes als Amersfoort, Stichtse Vecht, Veenendaal, Zeist en Nieuwegein kozen allemaal voor de VVD. In Utrecht moest de VVD behalve D66 ook GroenLinks nog voor laten gaan.
De gemeente Oudewater was rond 7.00 uur de enige die de uitslagen nog niet bekend had gemaakt en kwam daar donderdag rond 10.00 uur mee. Utrechtse Heuvelrug kwam in de vroege ochtend als voorlaatste met de uitslagen. Het tellen duurde overal langer dan gebruikelijk, onder meer door de hoge opkomst en de vele partijen op het stemformulier.
Zestien regiogenoten lijken in de Tweede Kamer te komen. Het is nog wel even wachten op de definitieve uitslag en de doorberekening van voorkeursstemmen.

ALLE UITSLAGEN

Benieuwd naar de precieze stem- en opkomstcijfers in uw gemeente? In
staan per plaats de volledige uitslagen. Daarbij ontbreekt op dit moment dus alleen nog Oudewater.

LANDELIJK BEELD

De liberalen zijn ook landelijk de grootste partij geworden. Volgens de laatste prognoses en met ruim 95 procent van alle stemmen geteld, haalt de VVD 33 zetels, een stuk meer dan eerste achtervolger PVV die op 20 staat en D66 en CDA die 19 zetels krijgen.

PVDA

Grote verliezer van de verkiezingen is de PvdA. Die partij had 38 zetels en lijkt naar 9 te gaan. Bij de vorige verkiezingen was de partij van Asscher nog de grootste in de stad Utrecht, nu eindigt de PvdA daar als vijfde achter D66, GroenLinks, VVD en PVV.

SNELLE TELLERS

Renswoude was de eerste gemeente van onze provincie waar alle stemmen waren geteld. Om 23.01 uur kwam het dorp met de officiële uitslag, als vierde gemeente in Nederland. Het CDA is de grootste geworden in het dorpje met ruim vijfduizend inwoners, net voor de VVD en SGP die gedeeld tweede werden. Na Renswoude was Bunnik de tweede gemeente die alle stemmen had geteld.

STEMSTRESS

Op veel andere plekken in de provincie duurde het tellen lang. In De Meern was op twee stembureaus een tekort aan stembiljetten, waardoor het bureau zelfs gesloten moest worden.
Ook stonden her en der lange wachtrijen. De opkomst was met 80,2 ongekend hoog. In 2012 nam nog 74,6 procent van de kiezers de moeite om te gaan stemmen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.