Zwembaden hoofdpijndossier voor veel Utrechtse gemeenten

PROVINCIE UTRECHT - Verschillende gemeenten in onze regio worstelen met de toekomst van hun zwembad. Dat blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht. Zo besloot Wijk bij Duurstede eerder deze week geen nieuw bad te bouwen. Utrechtse Heuvelrug ging donderdagavond na luid protest toch akkoord met het openhouden van het zwembad in Doorn.
De discussie over de exploitatie van gemeentelijke zwembaden staat niet op zichzelf. Het opknappen, renoveren of sluiten van de sportvoorzieningen veroorzaakten de afgelopen jaren felle debatten in veel Utrechtse gemeenteraden en discussies met de gebruikers van de baden. In een interactieve kaart is te zien dat zwembaden een dure aangelegenheid zijn voor veel Utrechtse gemeenten.

HOOFDPIJN

Eerder was er al veel discussie over een nieuw te bouwen bad in
. In deze gemeente kostte het hoofdpijndossier twee wethouders zelfs de kop. Uiteindelijk besloot de gemeenteraad tot de bouw van een kleiner zwembad. Ook in
komt er na een jarenlange discussie een nieuw zwemcomplex, dat eind dit jaar klaar is.
De Vereniging Sport en Gemeenten begrijpt wel dat de discussie juist nu gevoerd wordt. "Veel zwembaden in Nederland zijn in de jaren tachtig gebouwd en vragen nu wel om onderhoud of renovatie. Het gaat daarbij vaak nog om energieslurpers, terwijl gemeenten tegenwoordig vaak energieneutraal willen werken", zegt directeur André de Jeu.

INGEWIKKELD

Volgens De Jeu is het voor gemeenten vaak een ingewikkelde kwestie. "Zo moet er soms gekozen worden tussen maatschappelijke en een sportieve belangen. En die lopen nog wel eens uiteen." Hij benadrukt dat de felle discussies meestal niet uitmonden in de sluiting van een zwembad.
Zo eindigde in Utrechtse Heuvelrug het debat donderdagavond uiteindelijk dus in het besluit om het zwembad in Doorn open te houden. Sportwethouder Veldhuizen vindt dat een goede zaak, maar ziet ook dat de druk op het zwembad groot is. "In het verleden heeft Woudenberg het eigen zwembad gesloten en ook in Wijk bij Duurstede is het bad dicht. Dus de druk van buiten de gemeente is groot om ons zwembad open te houden."

ONREALISTISCH

Volgens de gemeente
zijn er te weinig mensen die komen zwemmen en daarom is het niet realistisch om geld in een nieuw zwembad te steken. De inwoners van die gemeente zijn daarom aangewezen op het zwembad in Doorn. Het CDA in Utrechtse Heuvelrug vindt dat niet erg, maar vindt ook dat daar best wat tegenover mag staan.
"Ik hoop dat Wijk bij Duurstede zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt en niet de kosten van de mensen uit Wijk neerlegt bij Utrechtse Heuvelrug. Ik hoop dan ook dat we Woestduin samen met Wijk bij Duurstede langer open kunnen houden", stelt fractievoorzitter Broekhuis.
De Vereniging Sport en Gemeenten verwacht dat de discussie over de zwembaden de komende jaren nog wel even aanhoudt.

"Veel zwembaden zijn verouderd"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.