A27-das zit verbreding niet in de weg

UTRECHT - De dassenburcht die is gevonden in de bossen bij Amelisweerd zal de uitbreiding van de snelweg niet tegenhouden. Dat zeggen Rijkswaterstaat en de stichting Das & Boom.
Beelden van de burcht doken gisteren op. Volgens Jaap Dirkmaat van Das & Boom is het een heel bijzondere vondst: "Dassen leven duizenden jaren op dezelfde plek. Dassenburchten waren er eerder in Nederland dan steden, dus een beetje respect mag wel."
De stichting Vrienden van Amelisweerd, die fel tegen de uitbreiding van de snelweg is, reageerde opgetogen. De stichting zag in de komst van de das een reden om opnieuw naar de noodzaak van de verbreding te kijken.
Maar de betrokkenen, onder wie de beheerder van het gebied, zeggen dat het beschermde dier de planning niet in de war schopt. Het gaat om een relatief kleine en nieuwe burcht. Dassen kunnen als het moet, aangemoedigd worden te verhuizen. "Hele burchten verplaatsen kan niet, maar families wel. Dan moet je zorgen dat ze een beetje ongelukkig worden op de plek waar ze zitten en ze iets mooiers aanbieden," legt Jaap Dirkmaat uit.

LOCATIE

Tegenstanders van de verbreding rekenen zich dan ook te rijk als ze denken dat die nu van de baan is. "Hooguit levert de komst van het dier wat vertraging op, maar van afstel is zeker geen sprake", zegt beheerder Van de Wardt.
Wel ontstond er vandaag wat onduidelijkheid over de plek waar de das zit. Volgens Rijkswaterstaat is de burcht gevonden bij Knooppunt Lunetten. Dat is een plek waar geen bos hoeft te wijken voor nieuw asfalt. Maar dat wordt tegengesproken door de beheerder van Amelisweerd. Van de Wardt zegt dat de burcht zich wel degelijk bevindt op het traject.

GEFRUSTREERDE PLANNING

De das lijkt dus niet in zijn eentje een miljoenenproject stil te leggen. Toch is het niet ongewoon dat beschermde dieren de planning van aannemers frustreren.

KORENWOLF WINT POSTUUM VAN BEDRIJVENTERREIN

Rond de eeuwwisseling werd een burcht van de korenwolf gevonden in Heerlen op de plek waar een bedrijventerrein zou worden gebouwd. De vondst leidde tot een slepende juridische strijd, die uiteindelijk zelfs de Raad van State bereikte. Die besliste in januari 2001 dat er niet verder mocht worden gebouwd, zo lang niet duidelijk was of het voortbestaan van de korenwolf in gevaar was. Een postume overwinning voor het hamsterachtige diertje, want de kleine populatie die was gevonden, was in de tussentijd alweer uit het gebied verdwenen.

DE RUGSTREEPPAD ALS NOTOIRE DWARSLIGGER

De rugstreeppad is in het verleden vaak een beruchte dwarsligger geweest bij bouwprojecten. Volgens bouwblad Cobouw is er de laatste niet veel meer gehoord van het diertje, maar eind 2014 dook de rugstreepppad nog op bij de aanleg van een
in Weesp. De lokale Flora- en Faunabescherming dwong bij de rechter af dat er een compensatie moest komen voor het verloren gaan van het leefgebied van het beestje.
De krakers van het ADM-terrein in Amsterdam profiteerden in 2015 juist van de rugstreeppad. Ontruiming van het pand werd toen uitgesteld nadat het dier er was gevonden. Overigens wonen de krakers er na een overwinning bij de rechter nog altijd.

RINGSLANG HOUDT BOMENKAP TEGEN

Begin 2015 werd het leven van een bos in Naarden verlengd omdat er mogelijk ringslangen leefden. De bomenkap werd op last van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland uitgesteld, omdat niet kon worden uitgesloten dat de ringslang er zijn winterslaap hield. Uiteindelijk gingen de bomen in het voorjaar toch tegen de vlakte.

De dassenvondst is heel bijzonder, maar frustreert de verbreding niet

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.