Doodzieke Emma mag ingezameld geld niet aan behandeling besteden

UTRECHT/DEN HAAG - De ernstig zieke Emma Post uit Utrecht mag geld van een voor haar opgerichte stichting niet gebruiken voor een medische behandeling. De rechtbank in Den Haag vonniste maandagmorgen dat het geld niet aan Post toebehoort, maar aan de stichting die er haar begrafenis mee wil financieren.
Het conflict gaat over een inzameling waarmee vrienden van Emma 55.564,69 euro hebben opgehaald. Het geld is bedoeld om een mooie uitvaart te betalen, omdat Emma zich daar niet meer voor kan verzekeren.

LAST POST

De 30-jarige vrouw heeft leverkanker en kan daarom geen uitvaartverzekering afsluiten. Als mensen zelf hun begrafenis niet kunnen betalen, regelt de gemeente een sobere plechtigheid. Emma's wens is om een uitvaart in de kerk en een mooi graf te krijgen. De voor dat doel opgerichte
schreef daarom in de statuten dat de opbrengst voor de begrafenis van Emma en eventuele andere jonge lotgenoten moet worden gebruikt.
Emma zelf wilde het al ingezamelde geld ook gebruiken voor een bijzondere behandeling in België. Toen de stichting daar niet in meeging spande ze een kort geding aan. De advocaat van de stichting voerde vorige week op de zitting aan dat het inwilligen van Emma's wens misleiding zou betekenen van de mensen die al geld voor een uitvaart hadden gedoneerd.

FORMEEL

Volgens de advocaat van Emma was de actie al begonnen voor alles formeel bij de notaris was geregeld en zijn de statuten van de stichting daarna zonder haar medeweten aangepast. De rechtbank noemt het in
betreurenswaardig als ze voor kosten komt te staan die haar zorgverzekering niet dekken, maar oordeelt ook dat dat niet betekent dat de stichting die kosten voor haar rekening moet nemen.
Omdat de vrouw door de rechter in het ongelijk is gesteld wordt ze veroordeeld tot het betalen van 2.740 euro aan kosten die de stichting door het kort geding heeft gemaakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.